Бол у грудима није само знак срчаног удара – може да указује на једну озбиљну болест

ГС
Бол у грудима није само знак срчаног удара – може да указује на једну озбиљну болест

Бол у грудима одмах повезујемо са срчаним обољењима, што донекле и јесте тачно, ипак, то није увијек симптом срчаног удара, већ може да указује и на једно друго обољење.

Депресија је чест ментални поремећај којег карактерише упорна туга и недостатак интереса или задовољства у раније угодним активностима. Осим лошег расположења и умора, са собом носи радну и социјалну дисфункционалност, неће проћи сама од себе и потребно ју је лијечити. Нажалост, стопа суицида међу обољелима од депресије је висока.

У просјеку до 15 одсото особа са депресијом сконча свој живот самоубиством, а процењује се да чак осамдесет одсто обољелих од депресије има суицидалне мисли. На депресију нико није имун, погрешно је вјеровати да неко ко има наизглед срећан живот не може да буде депресиван. Депресија погађа све слојеве друштва и људе свих животних доби. Рачуна се да депресију има чак 44 милиона Европљана.

Животни догађаји као што су недаће у дјетињству, губитак и незапосленост доприносе развоју депресије.

Уз то, пандемија је додатно појачала менталне проблеме и број обољелих од депресије који ју често не препознају и не лијече.

Анксиозност је обично први знак да нешто није у реду, али депресију прате и неки физички симптоми које би било добро провјерити с лијечником.

Према писању WebMD-а ево који су физички знакови депресије:

Потешкоће са спавањем

Проблеми са спавањем чести су код људи који су депресивни. Чак двије трећине оболелих од депресије лоше спава, не може да заспи, буди се ноћу или чак превише спава.

Бол у прсима

Обично је знак срчаних, проблема са плућима или желудцем. Али понекад је и симптом депресије. Ако осјетите бол у прсима, свакако идите код љекара, а ако искључи проблеме са срцем и плућима, немојте да заборавите ментално здравље. Истовремено, депресија такође може да повећа ризик од срчаних болести. Такође и људи који су имали срчани удар имају већу вјероватноћу да ће бити депресивни.

 

Умор и исцрпљеност

Ако се осјећате толико уморно да немате енергије за свакодневне задатке, чак и када се наспавате или се одмарате, то може бити знак да сте депресивни.

Болни мишићи и зглобови

Када живите са трајном боли, повећава се ризик од депресије. Депресија такође може да доведе до боли, јер два стања дијеле хемијске гласнике у мозгу. Људи који су депресивни имају три пута већу вјероватноћу да ће патити од хроничне боли.

Проблеми са пробавом

Мозак и пробавни систем су повезани, па многи од нас имају болове у стомаку или мучнину када смо под стресом или забринути. Депресија и те како може узроковати мучнину, пробавне сметње, дијареју или затвор.

Главобоље

Једно истраживање показује да људи с великом депресијом имају три пута већу вјероватност да ће имати мигрене, а људи с мигренама имају пет пута већу вјероватноћу да ће постати депресивни.

Промјене апетита или тежине

Депресија је повезана са поремећајима у исхрани попут булимије, анорексије или преједања. Неки људи кад постану депресивни немају апетит, док други не могу да престану да једу. Резултат може да буде гојење или губитак килограма, што може пратити и недостатак енергије.

Бол у леђима

Људи који су депресивни могу имати четири пута већу вјероватноћу да ће развити интензивне, болове у врату или леђима који ће значајно спрјечавати свакодневно функционисање.

Раздражљивост

Ако сте данима или недјељама раздражљиви, могући је узрок депресија. Вјероватније је да ће мушкарци више него жене бити раздражљиви кад су депресивни.

Сексуални проблеми

Ако сте депресивни, велика је шанса да ћете изгубити занимање за секс. Неки лекови на рецепт који лече депресију такође могу да утичу на сексуалну жељу, међутим помоћи има, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана