Боја ноктију открива здравствено стање

Г.С.
Боја ноктију открива здравствено стање

Нокти могу открити много тога о нашем здрављу, а свака промјена на њима указује на одређени здравствени проблем који не бисмо смјели да игноришемо.

Управо због тога љекари за британски „The Sun“ откривају шта све могу сигнализирати промјене на нашим ноктима.

Жути нокти

Иако промјена боје нокта у жуто може бити само знак потребе за одмором од лака за нокте, љекари кажу како задебљани и жути нокти у већини случајева означавају гљивичну инфекцију. Наиме, када започне гљивична инфекција, можемо уочити ​​промјену боје на малом дијелу нокта и да примјећујемо да се с временом повећава.

Код хроничних случајева жута боја се често прошири на већи дио нокта, ако не и на цијели, а како се гљивице шире, нокат може постати ломљив и непријатног мириса. У нешто рјеђим случајевима, жута боја на ноктима може бити знак дијабетеса, псоријазе или чак поремећаја штитне жлијезде.

Блиједи нокти

Нормална боја нокта је свијетлоружичаста, али код неких људи се понекад може појавити блиједа нијанса. То у правилу значи да би особа могла да има проблема с недостатком гвожђа, односно анемијом, али и неким другим здравственим тегобама као што су лоша циркулација или неправилна исхрана.

Плави нокти

Љекари упозоравају да нокти који попримају плавкасту нијансу могу бити знак здравствених проблема повезаних с плућима или проблема са здрављем срца или крвног система. Како додају, плавкаста нијанса нокта заправо је показатељ да до њих не долази довољно кисеоника што сугерише да код особе можда постоји одређени проблем с дисањем.

Нокти с бијелим мрљама

Код већине људи барем су се једном у животу појавиле бијеле мрље на ноктима. Оне у већини случајева означавају посљедицу повреде или неке друге трауме нокта, али такође могу бити знак недостатка цинка у организму или гљивичне инфекције, преноси б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана