Биљка која поправља стање комплетног организма и зауставља кашаљ

ГС
Foto: Илустрација

Рен има јак укус и веома интензиван мирис који практично "отвара" дисајне путеве, па се савјетује борби против инфекција.

Рен садржи сингрин, али и кумарине, феноле, етерично уље, аспаргин, пероксидазу, смолу, скроб и сахариде. Све оно што би вам у апотеци могли спаковати и у неке разнобојне капсуле.

Чај за чишћење плућа - Са два децилитра кључале воде, прелијте десет грама наренданог корена рена и оставите да одстоји неколико минута. Напитак треба пити два до три пута дневно.
Против умора и тешког дисања - Тегобе тешког дисања могу да се ублаже ако са шољом јабуковог сирћета скувате четири супене кашике наренданог рена. Када се рен размекша треба га проциједити, а добијеној количини додати исту количину меда. Добијену смјесу лагано кувати да се згусне, а онда оставити да се каша охлади. Узимајте ујутру и увече.

Особама које имају тешкоће са дисањем и кашљем, такође се препоручује да свако јутро на празан желудац узму једну кашичицу нарибаног рена помијешаног са кашичицом меда.

Такође помаже у борби против болести синуса и цурења из носа, и комплетно утиче на јачање имунитета. Рен помаже при мршављењу, смањује крвни притисак, предупређује артритис и остеопорозу, побољшава варење и дисање, а дјелује и као антибактеријски агенс. Ипак, треба имати на уму да рен садржи натријум, који није тако повољан за дијабетичаре и особе које имају проблеме са бубрезима.

Припремљен рен не смије дуго да одстоји, не више од два, три мјесеца, јер тада губи пулпу, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана