Бијели лук (не) лијечи све: Може имати алармантне посљедице по здравље, ево шта савјетују експерти

ГС
Бијели лук (не) лијечи све: Може имати алармантне посљедице по здравље, ево шта савјетују експерти

Лук је малтене неизоставан састојак домаћих јела. Неки га воле више, неки мање али чињеница је да сваком специјалитету даје посебан, бољи шмек. Осим као састојак у оброцима, многи га конзумирају и као салату. Међутим, у народу се верује да лук, посебно бели помаже и као лек.

Због тога га многи узимају на своју руку, једу у непримереним количинама и на начин на који то није препоручљиво. 

Стручњаци су напокон дали одговор на питање да ли је бијели лук здрав као што се мислило:

 - Много позива добијамо од пацијената који имају тегобе због високог притиска, али често установимо да нису узимали адекватну терапију. Нипошто не треба на своју руку смањивати или повећавати дозе, а нарочито не треба користити природна лековита средства без консултације са љекарем - објашњава докторка.

 Како тврди, људи су често читајући непровјерене текстове на интернету сами конузумирали бијели лук и то на неадекватан начин којим су угрозили своје здравље. 

- Имали смо случајеве да људи читају разне савете на интернету и примијењују их, а онда нам се јављају са разним симптомима. Тако се раширио неки рецепт по којем треба гутати по цијели чен бијелог лука. То за последицу има ужасне болове у желуцу, треба нам времена да установимо откуд те тегобе, а онда откријемо да су гутали иј лук. То може да их доведе дотле да буду дисфункционални и по 48 сати - говорила је др Ивана Стефановић на РТС. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана