Бесплатном активношћу до доброг здравља

ГС
Foto: Илустрација

Трчање можда није једна од дражих физичких активности, али свакако је међу најздравијим.

Стручњаци су потврдили како 30 до 60 минута трчања седмично може смањити ризик од кардиоваскуларних болести те продужити животни вијек. Такође, оно побољшава ваше физичко и ментално здравље, а то су само неки од бенефита. У наставку прочитајте још неколико разлога зашто би требало да почнете трчати.

Побољшава кардиоваскуларно здравље

Ако сте икада трчали како бисте ухватили аутобус и одмах након тога осјећали да сте остали без даха, очито је да оно дјелује на ваш кардиоваскуларни систем. Ваш се број откуцаја срца трчањем повећава како би пумпало више крви (а тиме и кисеоника и храњивих твари) у активне мишиће.

С временом срце и плућа се прилагођавају. Срце постаје јаче, омогућујући му да пумпа већи волумен крви по откуцају, а и плућа постају снажнија.

Изградња мишићне снаге

Трчање ће дефинисати ваше мишиће. Уз правилну прехрану, довољно калорија и протеина који ће вам дати енергију за тренинг, изградићете мишиће и повећати снагу. Осим тога, обликоваћете тијело и побољшати издржљивости.

Трчањем против целулита

Трчање је активност која ће вам убрзати циркулацију, метаболизам и потрошњу масти. Организам ће тако брже излучити штетне твари које погодују настанку целулита. Дакле, помаже у смањењу масних наслага.

Повећање густоће костију

Бројне студије показале су да активности високог интензитета јачају структуру костију. Трчање такође повећава производњу хормона за изградњу костију у тијелу. Јаче кости су отпорније и мање је вјеројатно да ће се сломити.

Мозак ће вам бити захвалан

Трчањем, мозак лакше долази до креативних рјешења. Наиме, кисеоник нашем мозгу и нервном систему омогућује да боље функционише.

Смањење стреса и повећање самопоуздања

Одлазак у природу, мир и свјежи ваздух изврстан су начин за смањење стреса и напетости. Овом вјежбом избацићете све негативне емоције. Трчањем сами себи постављате циљеве, које онда достижете и даље постављате нове границе. Као такво, трчање може помоћи у развоју осјећаја самоефикасности и јачању самопоуздања.

Трчање је приступачно

Ова активност је, ако је поредимо с одласцима у фитнес-центре или теретане, бесплатна у смислу плаћања чланарина те захтијева јако мало улагања. Осим доброг пара патика за трчање и тренерке, потребно вам је врло мало опреме. Међутим, права опрема одржаће вам угодност у различитим годишњим добима. На примјер, пожељећете топлије слојеве за трчање зими и опрему отпорну на вјетар за трчање у јесен. Плус, у сат времена трчања можемо потрошити између 700 и 800 калорија.

Будући да је трчање активност високог интензитета, морате полако напредовати и с временом повећати интензитет, километражу и брзину. Ако тренутно не трчите или тек почињете, важно је да кренете постепено. Почните с ходањем, не форсирајте се прејако како се не бисте повриједили, креирајте план како не бисте врло брзо одустали и најважније - допустите тијелу да се одмори, преносе Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана