Банане би требало јести сваки дан, ово је разлог

Г.С.
Foto: Илустрација

Једно од најпопуларнијих врста воћа су банане, које су често одабир многих појединаца који редовно вјежбају.

Ако свакодневно конзумирате банане, с временом бисте могли примијетити неке од ових четири здравствених добробити, преноси Кликс.

Имаћете више енергије

Банане су изврстан извор разних минерала, влакана и витамина, али су посебно познате по садржају калија. Уношење калија кроз прехрану кључно је за рад мишића и цјелокупну тјелесну функцију. Они који су често физички активни требали би често јести банане јер калиј у њима помаже с опоравком мишића и спрјечава грчеве. Они који не уносе довољно калија чешће ће бити уморни и доживљавати грчеве у мишићима.

Могли бисте имати бољу пробаву

Калиј није једина корисна храњива твар по којој су банане познате; оне такође садрже значајну количину влакана. Банане су снажан извор влакана, што апсолутно може помоћи у пробавном процесу. Влакна помажу код покретљивости столице и волумена, што значи да могу помоћи у одржавању здравог пробавног система.

Ако свакодневно конзумирате банане, с временом бисте могли примијетити неке од ових четири здравствених добробити.

Можете смршавити

Ако покушавате смршати на здрав начин, укључивање банана у прехрану одлична је опција за то. Банане могу подржати здрав губитак тежине ако се правилно комбинирају с протеинима, влакнима и здравим мастима.

Ово воће богато је резистентним шкробом који подржава здраву разину шећера у крви те спрјечава нагле скокове и падове енергије. Ти скокови могу довести до накупљања масти, жудње за храном, преједања те жудње за шећером и угљикохидратима.

Нећете толико често бити болесни

Једењем банана сваки дан подржавате рад имунолошког система. Дијелом је то зато што банане подржавају здравље цријева, али разлог је и у храњивим тварима које се налазе у овом воћу.

Банане су одличан извор храњивих твари, укључујући калиј, магнезиј, витамин Ц, бакар, витамине Б и антиоксидансе. Све те храњиве твари подржавају имунолошки систем па је укључивање банана у вашу прехрану мали начин да помогнете тијелу да се заштити од штетних вируса и инфекција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана