Бактерије сира помажу у зарастању хроничних рана

б92
Foto: илустрација

Бактерије које се користе за прављење сира су биле генетски модификоване како би се направили протеини који помажу у опоравку коже. Ова сазнања би могла да буду од велике помоћи приликом лијечења рана код дијабетичара.

Када се користе за ране код мишева, бактерије за прављење сира функционишу тако да стварају протеине који опорављају кожу и подстичу брзо зарастање. Тренутно се спроводи истраживање како би се видјело да ли могу да помогну у лијечењу хроничних рана које се дешавају пацијентима са дијабетесом.

Отприлике четвртина особа са дијабетесом развија чиреве, отворене ране које не зарасту правилно због слабе циркулације и других проблема. У екстремним ситуацијама, оштећени дио тијела - обично стопало - мора да се ампутира.  Јере Куркипуро и његове колеге из Битехнолошког предузећа у Куопију у Финској питали су се да ли би могли да повећају зарастање рана обезбјеђивањем протеина укључених у обнављање коже.

Умјесто да убризгавају ове протеине у ране, они су предложили бактерије генетског инжењеринга које би могле да генеришу протеине на неодређено вријеме када се једном унесу у рањено ткиво.

Они су користили бактерије Лацтоцоцус лацтис, које се често користе у производњи сира и за које се сматра да је мало вјероватно да ће имати штетне посљедице по здравље људи. Научници су генетски измијенили бактерије да би створили три протеина за лијечење коже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана