Астразенека развила лијек који уклања вишак бакра из организма

ГС
Foto: Илустрација

Астразенека је данас саопштила да је крајња фаза клиничког тестирања показала да је њихов лијек за ријетке болести, које изазива акумулације бакра у тијелу, три пута успешнија у уклањању наслага у ткиву у односу на стандардно лијечење.

Лијек је развила фармацеутска кућа Алексион, коју је купила Астразенека, а тестиран је на Вилсонову болест, односно генетски узрокован поремећај метаболизма бакра, у којем је угрожена могућност организма да самостално уклони вишак бакра у тијелу, пренио је Ројтерс, преноси б92.

Експериментални лијек се узима орално једном дневно и може да помогне пацијентима којима се класичном терапијом убризгава метал у крв како би се уклонио бакар, или се ради терапија цинком.

"Како напредујемо у третирању Вилсонове болести, први пут у 30 година, наставићемо да пратимо ове пацијенте на дуже вријеме како бисмо имали бољу процјену клиничког утицаја на симптоме болести", изјавио је извршни директор Алексиона Марк Дунојер.

Гомилање бакра у организму може да изазове болести јетре, као и психијатријске и неуролошке симптоме, као што су промјена личности, тремор и тешкоћа приликом ходања, гутања или причања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана