Антимикробне маске све популарније у свијету, стручњаци позивају на опрез

Кликс
Foto: Барбери

Пандемији коронавируса се још увијек не назире крај, а модни и спортски брендови брзо се прилагођавају новонасталој клими тако што у своје колекције додају заштитне маске разних боја и логотипа те их рекламирају као антимикробне. Стручњаци истичу како ипак нису све ефикасне.

Посљедњих неколико мјесеци брендови попут Барберија представили су маске које, како тврде, штите од микроба и клица. Сличну ствар ради и Дизел који продаје маску од трапера које се наводно "боре против вируса".

Дизел такођер најављује да ће користити технологију названу "ViralOff" за коју кажу да успјешно зауставља 99 посто било које вирусне активности. Ова технологија ће бити представљена у колекцији за прољеће и љето 2021. године, пише ЦНН.

Научница Еми Прајс из лабораторија Стенфорд Анестезија истакла је како је без научних испитивања немогуће процијенити могу ли антимикробне маске заштитити људе од коронавируса.

"Врло често се у јавност пласирају тврдње које нису засноване на стварним чињеницама, нису тестиране на маскама или вирусу", каже Прице.

С друге стране, неке компаније тврде да су своје производе тестирале на коронавирус. Напримјер, Андер Армор тврди да користи материјале из лабораторије IFTNA(Intelligent Fabric Technologies North America) попут PROTX2 АV.

У истраживању које је провео ЦНН откривено је и да многе компаније не желе откривати на којим су вирусима и како тестирале своје маске за које тврде да су антимикробне.

"Бактерије и вируси се не шире увијек на исти начин и не могу нас увијек исте ствари заштитити од свих вируса. Врло је важно да при куповини антимикробних маски провјерите колико су оне сигурне. То је нешто што ћете носити на лицу сваки дан, мора бити сигурно и служити сврси", рекла је научница Лери Чу из лабораторије АИМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана