Антигљивично и антибактеријско дејство жалфије - лијечи акне, чисти кожу, јача имунитет

ГС
Антигљивично и антибактеријско дејство жалфије - лијечи акне, чисти кожу, јача имунитет

Жалфија је природан лијек за многе тегобе, има антигљивично и антибактеријско дејство, а хиљадама година уназад се сматра чудесном биљком која лијечи многе болести.

 

Жалфија садржи танин који јача слузокожу, етарско уље које има антисептично дејство, као и флавоноиде и феноличну киселину који дјелују антиспазматично, односно смирују грчеве унутрашњих органа и регулиши лучење жучи.

Осим као лек, жалфија се користи и као зачин и један је од састојака многих крема за негу коже, пасти за зубе и шампона.

Жалфија је позната да служи за избацивање слузи и других штетних материја из организма. Помаже код нервозе, напетости, умора, побољшање меморије и лоше концентрације.

Такође, помаже код упала крајника и десни када се гргуља у устима. Ефикасна је код гингивитиса, апсцеса, каријеса и елиминише непријатан задах у устима. У лечењу и превенцији парадонтопатије, жалфија може бити од велике помоћи.

 

Жалфија успешно регулише знојење, јача имуни систем, помаже у борби против грознице. Благотворно делује на дисајне путеве, бубреге и мокраћну бешику.

 

 

Жалфија је такође, веома добра за кожу, користите се код проблема са акнама и митисерима, а делотворна је у нези масне коже. Чини кожу лепшом и виталнијом. Корисна је и у борби против целулита, а користите се и за детоксикацију коже.

Антибиотик широког спектра па је свакако треба искористити.

Не смеју је користити труднице, дојиље и епилептичари, јер дуготрајна употреба може довести до изненадног напада грчева, због тујона – токсичног састојка. У ретким случајевима, жалфија може да доведе до мучнине, вртоглавице и повраћања.

ГАЈЕЊЕ ЖАЛФИЈЕ У КУЋИ

Гајење жалфије је веома лако. Најједноставније је да набавите мале саднице жалфије спремне за садњу које можете наћи у расадницима. Успева на свим типовима земљишта али јој највише одговара дубоко, плодно земљиште.

Ако немате двориште, најбоље је да се гаји у саксији сама јер се развија у низак дрвенаст грм, па је и најбоље да биљка расте засебно. Уколико желите да садите у башти, гледајте да размак између биљака буде 30 – 40цм.

Потребно је да саксију напуните мешавином земље и шљунка, а повремено земљу нађубрите да би била жбунастија. Саксија је одличан избор јер можете прецизно дозирати количину воде и можете лако да је преместите где има сунчеве светлости јер жалфија тражи доста сунца. Уколико садите у башти, избегавајте места поред биљака које захтевају пуно воде, јер жалфији одговарају сувљи услови. Упркос томе што не подноси баш влагу, жалфија добро подноси зиму и ниске температуре.

Када желите можете брати листић жалфије или узети читаву стабљику и искористити је за чај, као зачин и сл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана