Алое вера значајно помаже у његовању косе и коже

ГС
Foto: Илустрација

Алое вера је биљка која је препознатљиво име када је ријеч о његовању коже и косе те се у ову сврху користи већ стољећима.

Бројни дерматолози сматрају да она изузетно добро утиче на човјеково здравље, преноси портал Кликс.

Споменута биљка може смирити упаљену кожу те се због тога често користи за третирање опеклина насталих утицајем сунца. Листови алое вере богати су водом, нарочито у унутрашњем слоју те због тога има хидратизирајућа својства. Шећери, познати и као мукополисахариди, помажу у задржавању влаге у кожи.

Природни је антисептик, што значи да зауставља или успорава раст микроорганизама и помаже у спрјечавању инфекција. Користи се код уједа кукаца како би смањила оток, свраб и бол. У њој се налази твар глукоманан, која може помоћи у зацјељивању рана и опеклина, истовремено поспјешујући производњу колагена.

Богата је витаминима Ц и Е, а ефикасна је у лијечењу акни. Природни је извор салицилне киселине и онемогућава појаву митесера. Истраживање је показало да је алое вера у комбинацији с третиноином изузетно учинковита у смиривању лезија узрокованих акнама. Уклања црвенило на лицу и даје сјај кожи.

Алое вера смирује властиште надражено перутом, уклања мртве станице коже и на тај начин зауставља неугодан свраб. Активни састојци алое вере доприносе обнављању станица, које његују и јачају праменове косе.

Витамин Б12 и фолна киселина садржани су у шампону од алое вере. Обе ове компоненте спречавају опадање косе. Уклања додатни серум и остатке из других производа за косу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана