Сунчање и алкохол не иду заједно: Докторка Андреа упозорила на опасне посљедице које се могу јавити

Г.С.
Foto: Илустрација

Дерматолог др. Андреа Суарез открила је неколико ствари које би требали да избјегавате током бриге о кожи за време љета.

Докторка која се на ТикТоку представља као Др. Драy, често у објавама дијели савјете о томе како би требали поступати према кожи и трикове који то олакшавају.

„Једна ствар коју нећемо радити овог љета је уништавање коже“, започела је докторка у видеу који је убрзо на ТикТоку постао виралан.

Ево неких честих грешака о којима људи не размишљају претерано, а увелике штете здрављу коже.

Конзумирање алкохола

Андреа је објаснила да прекомерно излагање сунцу без заштите узрокује прерано старење коже, а то доводи до бора и тамних мрља те припрема терен за разне врсте рака коже. Велики је проблем ако се сунчамо и конзумирамо алкохол јер тада не просуђујемо најбоље налазимо ли се у опасности, па може доћи до опекотина. 

„Конзумирање алкохола црпи антиоксидансе у кожи, чинећи кожу мање отпорном на штетне учинке ултраљубичастог зрачења сунца. Такође, људи у алкохолисаном стању не просуђују најбоље опасност и већа је вјероватноћа да ће добити опекотине јер нису свјесни да се прже на сунцу.“

Ипак, у случају да ипак планирате да пијете алкохол током сунчања, Суарез саветује ношење шешира и креме за сунчање. преноси Ало.

Крема за сунчање са слабим фактором

Побрините се да крема за сунчање има добру заштиту. Американ Академи ов Дерматолоџи

савјетује наношење креме за сунчање свака два сата или непосредно након знојења, боравка у води или брисања пешкиром.

Не скидајте ољуштену кожу

„Ваша је кожа врло ојсетљива када имате опекотине од сунца зато је немојте гулити. То повећава ризик од инфекција, ожиљака и хиперпигментације. Уз то, ако добијете опекотине, клоните се сунца“, рекла је дерматолошкиња.

Yејл Медисин препоручује ублажавање болова од опекотина брзим, хладним туширањем или купком, коришћењем лагане хидратантне креме која садржи алое веру или соју, али и конзумирањем велике количине воде.

Не спаљујте крпеље

Сезона крпеља је у току, а докторка каже да ћете оштетити кожу ако слиједите бапске приче да се крпељи уклањају спаљивањем.

„Умјесто тога, узмите пинцету и ухватите крпеља што ближе површини коже. Њежно повуците према горе, а затим положите крпеља у мало алкохола.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана