Алергија на амброзију се шири као пожар: Једна намирница је кључна у борби против кијања и гушења

ГС
Foto: Илустрација

Полен амброзије изгледа као кугла са шиљцима, односно има мале кукице којима се закачи за слузокожу горњих дисајних органа и тако ствара велике алергијске проблеме: кијање (и више од десет пута узастопно), свраб у носу, цурење из носа, сузне и црвене очи, кашаљ, отежано дисање са осјећањем недостатка ваздуха.

Осим респираторних тегоба дешавају се и промјене на кожи у виду црвених печата и свраба, а могу да настану и компликације на органима за варење, праћене повраћањем, грчевима и дијарејом, нарочито ако постоје унакрсне реакције са храном која потенцира њену алергогеност и доводи до погоршања акутног стања.

У храну која може да изазове реакције спадају лубенице, диње, тиквице, краставци, банане, кестен, парадајз, зелена салата, а ријеђе пиринач и кукуруз.

Као чест проблем уз алергијску кијавицу јавља се и астма.

Како ублажити симптоме?

У олакшавању симптома и спречавању тежих манифестација најбоља је комбинација превентивних мјера и лијекова (антихистаминика). При алергијској астми потребно је лијечење хормонима-кортикостероидима, који се дају у облику таблета или инхалационих пумпи, што је сигурно квалитетнија терапија, пошто се користе мале концентрације хормона које дјелују локално, циљно (на нивоу бронхија). У терапијске сврхе могу се користити разни препарати добијени на бази полена. Наиме, полен као фармацеутска сировина користи се за производњу алергенских раствора за лијечење поленске кијавице. Поленски екстракти садрже фракције поленских, у води растворљивих, протеина, који дјелују као алергијски десензибилитатори

Храном против алергена

Захваљујући антиоксидансу кверцетину који блокира дјеловање хистамина и штити плућа од алергена, одличан лијек је неољуштена јабука а слично дјеловање има и бромелин у ананасу. Због магнезијума у себи зелено лиснато поврће зауставља кијање, штити плућа и прочишћава дисајне путеве. Лишће коприве додајте у супу, питу или је зачините лимуновим соком, па је послужите као салату. Као додатак месу и посластицама користите нану која ублажава симптоме алергије.

Апитерапија

Пчелињи производи могу да помогну да се алергијске реакције ублаже до 75 одсто – довољно је узимати двије кашике меда дневно. Мед је ефикасан и у комбинацији са копривом: пола килограма свјеже убране биљке, самљевене у машини за мљевење меса, помијешајте са 200 грама меда. Смјесу ставите у теглу и држите у фрижидеру десет дана, уз повремено мијешање. Свако јутро узимајте по кашичицу мјешавине на празан.

Целер у комбинацији са медом: Исциједите сок из свежег лишћа и корена биљке и ставите га у теглу, а затим додајте онолико меда колико је сока у посуди. Све промијешајте (дрвеном кашиком) и држите у фрижидеру седам дана.

Доза: Три пута дневно по кашичица, пола сата прије оброка, од краја љета до почетка јесени.

Проблеме с дисајним путевима можете ријешити ако кашичицу уситњеног црног кима помијешате са двије кашике меда и два здробљена чења бијелог лука. Доза: По кашичица мјешавине ујутру на празан желудац током три недјеље, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана