Алергија и интолеранција на глутен нису исто

ГС
Foto: Илустрација

Доласком љепшег времена велики број људи се жали на осјећај умора чији узрок најчешће не умију да објасне. Нутриционисткиња Ана Бандука Тодоровић објашњава колико храна коју уносимо може да утиче на то и да ли је глутен узрочник хроничног умора.

Глутен је протеин из одређених житарица и може да утиче на осјећај хроничног умора и лошег расположења, међутим то не важи за свакога, наглашава Ана Бандука Тодоровић.

"Уколико људи посумњају, могу да пробају да га једно време искључе из исхране и виде да ли су имали користи од тога", додаје нутриционисткиња.

Протеин из житарица као што су пшеница, овас, јечам, раж, уколико смо интолерантни на њега изазива осјећај умора, али се првенствено одражава на наш дигестивни тракт у смислу надутости, а код одређених људи може да се развије и нека врста анксиозности и нервозе, објашњава Тодоровићева.

Алергија и интолеранција на глутен нису исто

"Оно што је интересантно, ми знамо да наш тениски ас, Новак Ђоковић, има утврђену алергију на глутен и да је то њему изазивало тешкоће са дисањем, нешто налик астми, све док није искључио глутен из своје исхране", додаје гошћа Јутарњег програма РТС-а.

До постављања дијагнозе да постоји алергија на глутен се долази анализом крви на присуство антитијела и биопсијом слузнице танког цријева. Мање инвазиван утицај глутена је интолеранција, што није права алергија, али утиче на енергетском нивоу.

Послије искључивања високоглутенских намирница, у првом реду пшенице, овса, ражи и јечама, али и многих индустријских производа који у себи садрже глутен, већ након пар дана неконзумирања тих намирница уколико смо интолерантни, осјећаћемо се боље, преноси РТС.

"Људи често имају тај проблем и услед њега организам теже апсорбује минерале и витамине, па се може појавити анемија, а анемија је управо, узрок умора", напомиње нутриционисткиња.

Не садрже све житарице глутен

Замјена за производе који у себи садрже глутен је у првом реду хељда, пиринач, кукуруз, киноа, просо, орашасто воће и ситне семенке. На тржишту постоје и безглутенска брашна и производи, тако да више није тако тешко снаћи се и ријешити проблем, истиче нутриционисткиња.

Уколико смо поуздано утврдили да нам глутен смета, једно вријеме га треба потпуно избацити из исхране, користити намирнице које га не садрже и користити доста поврћа, орашасте плодове, воће, месо, рибу, јаја – све оно што даје ситост, али и опскрбљује организам витаминима и минералима и даје енергију за свакодневно несметано функционисање.

"Поготово женска популација која има проблем са штитном жлездом, препорука је код те дијагнозе да се једно време потпуно редукује глутен из исхране", наглашава Ана Бандука Тодоровић на крају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана