Александра Кецман, фитнес тренер: Тренирање треба почети са реалним очекивањима и циљевима

Гордана Копања
Александра Кецман, фитнес тренер: Тренирање треба почети са реалним очекивањима и циљевима

БАЊАЛУКА – Прво треба да будемо реални у постављању циљева када је тренинг у питању - да не превазилази наше могућности, али и да не очекујемо ништа преко ноћи, што је један од честих проблема са којим се сусрећемо у пракси.

Каже ово фитнес тренер Алексанра Кецман, која за „Глас Српске“ објашњава шта је важно за наше тијело и како на правилан начин да га уведемо у тренинг.

Кецманова, која својим знањем и искуство већ годинама помаже многима да остану у форми наглашава да је конзистентност кључна ствар у сваком процесу адаптације, било који циљ да је у питању - било да је процес мршања или изградња мишићне масе ( која захтјева и дужи временски период посебно код жена).

-Сваком почетнику који нема искустава у вјежбању свакако савјетујем за почетак рад са тренером како би дијагностификовао и одредио ниво способности и могућности на основу којег би се могао планирати даљи план и програм тренинга. Па из тог разлога препоручујем или индивидуални рад или групни програм, из разлога што је одлазак у теретану често условљен радом на справама и врло често без надзора, али и из разлога што на правилан начин морамо увести тијело у тренинг - наглашава.

 Прије свега, додаје, треба се базирати на добру стабилност трупа која је основа за правилно извођење сваке вјежбе, посебно вишезглобих вјежби.

-Поред стабилности, неопходна је добра мобилност комплетног локомоторног апарата из разлога да наше тијело не компензује покрете због ограничења покретљивости. Аеробни тренинг свакако треба да буде саставни дио сваког тренажног процеса, јер функционалне способности нам у најбољој мјери показују здравствени статус – истиче Кецманова.

Каже да је оптималан број тренинга за било коју врсту адаптације три пута седмично.

 -То је, наравно, условљено и врстом тренинга, нивоом увјежбаности итд, али рецимо ако желимо утицати и на смањење тјелесне масе, изградњу мишића, јачање или обликовање, тренинг три пута седмично у трајању од једног сата је сасвим довољно – истакла је Кецманова.

 Када је ријеч о губљењу килограма, појашњава да су вјежбе снаге са спољашњим оптерећењем одличан начин да се утроши више енергије тј. да се потроши већа количина калорија.

-Изградња мишића подстиче и разградњу масног ткива, убрзава метаболизам и свакако да су вјежбе са оптерећењем одличан избор у процесу мршања.. вјежбе аеробног карактера, типа коришћење траке или бицикла могу довести до стагнације у процесу мршања када тијелу није више довољан само тај стимулс – објашњава.

 Напомиње да су и тренинг и исхрана подједнако важни да суштински једно без другога не могу ићи када причамо о здравом стилу живота.

-Исхрана код особа које се баве физичком активношћу свакако да треба бити уравнотежена како бих и ефекат тренинга био ефикаснији.

Уравнотежена исхрана подразумијева унос свих макронутријената.

Прије тренинга треба уносити више комплексних угљикохидрата како би обезбиједили енергију за тренинг, док је послије тренинга потребан већи унос протеина како би побољшали синтезу протеина – наглашава Кецманова.

Под изразом дијета, појашњава, подразумијева се свако придржавање правилне уравнотежене исхране, чему сви треба да тежимо.

 -Ригорозне дијете су можда брз и лак начин мршања, али треба да планирамо како тренинг тако и исхрану на дужи временски период, а ригорозна дијета гдје се избацују у потпуности угљикохидрати сигурно није опција.

 Детокс је увијек добра опција али која траје кратко и има своју други сврху – сматра Кецманова..

Труд и године искуства кључни за успјех Александра Кецман већ дужи низ година бави се спортом, а основала је и своју теретану „Suprime“.

Како каже, у спорту је читав живот, а од пете године почела је да тренира тенис, у којем је остала 13 година.

-Идеја да се бавим фитнесом јесте идеја мог оца и без мојих родитеља не бих била ту гдје сам сад, али свакако напоран рад, труд и године искуства кључни су фактор успјеха - казала је Александра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана