Ако желите дуг живот, доручкујте рано ујутру

DDL
Foto: Pixabay

Нова истраживања су показала да оне особе које једу доручак прије седам часова ујутру могу да продуже свој животни вијек. С друге стране, особе које једу касно увече ремете унутрашњи биоритам и повећавају ризик од развоја дијабетеса типа 2 и болести срца.

Научници са Универзитета у Њујорку спровели су истраживање које им је помогло да схвате да ли вријеме доручка може утицати на дужину и квалитет нашег живота.

У студији је учествовало више од 34 хиљаде Американаца старијих од 40 година током неколико десетина година. Волонтери су биљежили вријеме оброка, а научници су их током студије упоређивали са стопама смртности.

Резултати, објављени у Јоурнал оф Нутритион, показали су да су они који доручкују између 6 и 7 часова имали шест одсто мање шансе да оболе и умру од тешких болести као што је срчани удар или рак, од оних који су редовно доручковали у 8 часова ујутро, као и 12 одсто мањи ризик од ране смрти од оних који су први оброк конзумирали у 10 часова ујутро.

Сматра се да прескакање доручка или његово касно конзумирање нарушава тјелесни "сат за исхрану" - унутрашње програмирање које контролише ослобађање хормона повезаних с храњењем, попут инсулина. Овај хормон помаже у сагоријевању глукозе из крвотока, а његов ниво досеже врхунац у раним јутарњим сатима.

У тијелу особа које једу касно производи се мање инсулина, то повећава могућност пораста нивоа глукозе у крви, што доводи до дијабетеса, гојазности и срчаних обољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана