Ако су вам очи стално суве, можда вам недостаје овај важан нутријент

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте осјећали фрустрирајуће симптоме овог стања, можда би требало да обратите пажњу на исхрану, јер одређена храна може помоћи у ублажавању сувог ока.

Уствари, постоји један специфичан нутријент који је повезан са одржавањем очију подмазаним — омега 3 масне киселине.
Омега 3 су врста полинезасићених масти које су повезане са многим здравственим предностима, укључујући борбу против упале и подржавање здравља мозга. Нека истраживања такође показују да ова хранљива материја може помоћи у спречавању сувог ока и одржавању ваших гледалаца у врхунској форми.

Занимљива студија из 2005. објављена у ‌American Journal of Clinical Nutrition‌ открила је да од 32.000 посматраних људи, они који су јели највише омега 3 из рибе имали су 17 посто мањи ризик од сувог ока у поређењу са онима који су јели најмање ове хранљиве материје.

Такође, студија из 2014. објављена у ‌Medical Science Monitor‌ открила је да омега 3 масти помажу код лучења суза и стабилности сузног филма, два фактора која играју важну улогу у томе колико добро ваше очи остају влажне.

„Изгледа да омега 3 масне киселине смањују упалу очних капака или површине ока, због чега се верује да хранљива материја помаже у ублажавању симптома болести сувог ока“, каже Лук Ребенич, офталмолог са сертификатом одбора и клинички портпарол Америчке академије. офталмологије (ААО).

Чини се да омега 3 такође побољшавају функцију меибомских жлијезда, које производе уља и спречавају пребрзо сушење суза, према Америчкој академији за офталмологију, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана