Ако сте напунили 50 година, избjегавајте ове суплементе – савjетују фармацеути

Г.С.
Ако сте напунили 50 година, избjегавајте ове суплементе – савjетују фармацеути

За здраво старење важно је уносити разне нутријенте, али неки суплементи нису једнако дjелотворни као храна када је у питању довољан унос витамина и минерала, а неки могу бити и опасни.

Храна прије свега је мото нутриционисткиње Рејчел Берман, која сматра како су намирнице из природе увијек богатије минералима од суплемента.

1. Фолна киселина

Једна је студија показала како превише фолне киселине може да подстакне проблеме везане с витамином Б12, тј. његов недостатак у организму што може да резултује проблемима попут анемије и неуролошких оштећења.

“Постоји забринутост да неки људи можда узимају превише фолне киселине из разних извора, а жељели бисмо да утврдимо има ли ту разлога за забринутост. Резултати показују како виши нивои фолне киселине могу да воде до дисбаланса метаболизма што води до озбиљног мањка витамина Б12. Не треба бити забринут ради конзумације суплента али она постоји ако се користи у превеликим количинама”, наводи дроктор Ралф Грин, професор патологије.

2. Ризичне хормонске терапије

Хормонске терапије попут оне хормона раста (ХГХ) могу бити опасне, упозоравају стручњаци.

“Лудо је што неки мисле да могу да препишу ове токсичне хормоне, а студије показују како повећање нивоа овог хормона доводи до повећане опасности од болести срца, развоја дијабетеса, али и рака”, упозорава др Томас Перлс, професор медицине.

3. Суплементе који заустављају старење

Овакви производи нису доказано дјелотворни, упозоравају стручњаци, а многи нису регулисани од стране агенција за храну и лијекове.

“Многи љекари и сами продају своје производе против старења често по високим цокенама”, наводи др. Перлс. “Не знамо шта можемо да урадимо, али они могу бити штетни”, наводи др Винифред Роси, директор Националног института за старење.

4. Витамин Е

Витамин Е се често налази у суплементима за здравље мозга, али превише њега може бити опасно. “Високе дозе витамина Е у суплементу су повезане с повећаним ризиком од смрти”, наводи нутриционисткиња Максин Смит, која предлаже да овај витамин уносите путем хране; орашастих плодова, зеленог лиснатог поврћа.

5. Суплементи за сексуално здравље

Производе који се могу набавити без љекарског рецепта би требало избјегавати, упозоравају стручњаци.

“Производи које обећавају успешнији сексуални живот се промовишу већ читав вијек, а на самом почетку продаје су се рекламирали без икаквих доказа о добром дјеловању”, наводи доктор Стивен Преј.

“Неки ће произвођачи тврдити да имају за свој производ знанствене доказе, а ја савјетујем да када видите такав натпис – будите опрезни јер су те тврдње често лажне”, такључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана