Ако сте хронично уморни и депресивни можда имате проблем са овим органом

Г.С.
Foto: Илустрација

Ако сте се угојили који килограм вишка, то може бити посљедица нездравих навика у исхрани и недовољне физичке активности, али може бити и послједица успореног функционисања штитасте жљезде, што се стручно назива хипотиреоза.

У овом стању, штитна жљезда не производи довољно хормона који су тијелу потребни за правилно функционисање, што доводи до метаболичких проблема, преноси В92.

Симптоми хипотироидизма

Хипотироидизам је много чешћи него што можете замислити. Чак 4,6 одсто америчке популације пати од хипотиреозе, а вјерује се да неколико милиона људи пати од овог стања, а да тога нису ни свјесни.

Постоји много симптома хипотиреозе, а повећање тјелесне тежине је један од најчешћих.

„Пацијенти са хипотиреозом уопште имају успорен метаболизам, а примјећује се и смањење рада базалног метаболизма“, каже ендокринолог Решми Сринат из познате њујоршке здравствене организације Маунт Синај.

„Ово стање може довести до промјена у начину на који тијело користи енергију. Са нижим метаболизмом, људи добијају на тежини чак и ако не мјењају исхрану. За неке је то вишак масти, али често долази до задржавања течности“, додаје лекар.

Ако патите од хипотиреозе, лако можете добити на тежини чак и уз правилну исхрану и редовно вежбање.

Пошто се први симптоми хипотиреозе лако могу прикрити „веома уобичајеним“ симптомима који се јављају сваки дан, многи случајеви остају недијагностиковани или се погрешно сматрају другим поремећајима.

Два хормона

Штитна жљезда је жљезда у облику лептира која се налази на дну врата. Она лучи два важна хормона који контролишу главне тјелесне функције (како тијело користи енергију, регулише температуру и вари храну) и органе (укључујући срце, мозак, јетру, бубреге и кожу).

Код хипотиреозе, ниво хормона тироксина може бити нормалан или смањен, а ТСХ може бити повишен. ТСХ се повећава услед убрзаног рада хипофизе, која покушава да надокнади остале хормоне које штитна жљезда више не производи у довољној количини.

Бројни су фактори који утичу на ризик од хипотиреозе, од генетских предиспозиција до аутоимуног поремећаја Хашимотов тиреоидитис, који се јавља код око 80 одсто пацијената са хипотиреозом, при чему имуни систем почиње да напада штитасту жљезду.

На срећу, стање штитасте жљезде лако се проверава једноставним крвним тестом, а тегобе се најчешће успешно рјешавају лијековима.

Симптоми хипотиреозе

Стално сте уморни

Да ли вам је тешко да се пробудите, чак и ако сте довољно наспавали? Поспаност, стални умор и недостатак енергије повезани су са многим стањима, али су такође снажно повезани са хипотироидизмом. У овом случају, премало хормона штитне жљезде у крвотоку значи да ћелије не добијају довољно „сигнала за буђење“, па се осећате исцрпљено, пише Ит Дис. Такође, можете имати утисак да немате енергије за вјежбање, али заправо повећањем физичке активности можете смањити осећај умора и повећати ниво енергије.

Стални осјећај бола у мишићима

Ако патите од болова у мишићима који не нестају након неколико дана, то може бити и проблем са штитном жљездом. Ова жлезда лучи хормоне који контролишу метаболизам, укључујући и начин на који тијело претвара храну у енергију. Мање хормона који контролишу метаболизам значи и спорији метаболизам и проблем са сагорјевањем енергије, што узрокује бол у мишићима. Да бисте се изборили са овим проблемом, можете да радите вјежбе попут пливања и повећате унос хране богате омега-3 масним киселинама.

Заборавни сте

За заборавност можете кривити лош сан, стрес, године, али и штитну жљезду. Премало хормона штитне жлезде може изазвати заборавност и лоше памћење. Недостатак ових хормона успорава све, па и неуролошке функције.

Висок холестерол

Иако су проблеми са срцем прва помисао, повишен холестерол може бити знак проблема са штитном жљездом.

Смањена сексуална жеља или њено потпуно одсуство

Ово може бити још једна посљедица проблема са штитном жлездом. Због повезаности функције штитасте жлезде и надбубрежних жлезда, органа који, између осталог, контролишу полне хормоне преко регулатора хипоталамуса и хипофизе, низак ниво тироидних хормона може утицати на смањен ниво полних хормона.

Лоше расположење, меланхолија, депресија

Иако то није примарни симптом, осјећај екстремног незадовољства и лошег расположења могу бити нуспојава хипотиреозе. др. Сринатх објашњава:

„Депресија може бити повезана са другим симптомима хипотиреозе као што су умор, слабост мишића, летаргија и тешкоће у концентрацији.“

Сува кожа

Сува кожа и свраб такође могу бити симптом хипотиреозе. Промена структуре и изгледа коже настаје као последица смањене циркулације изазване ослабљеном функцијом штитне жлезде. Смањена циркулација може проузроковати да ћелије коже добију само једну четвртину или једну петину свог нормалног снабдјевања крвљу, што их чини склонијим пуцању и борању. Такође, метаболизам успорен хипотироидизмом може смањити количину знојења. Без влаге коју обезбјеђује знојење, кожа брзо постаје сува и перута се. Ако вам је кожа само сува, можда патите и од екцема, али ако га прате ломљиви нокти, губитак косе и ране које споро зарасту, вријеме је да се обратите љекару.

Проблеми са варењем

Као што је већ поменуто, спор метаболизам успорава све друге функције, а дигестивни систем није изузетак. Хипотироидизам може довести до затвора због успореног пражњења цријева.

Увијек вам је хладно

Ако носите најдебљу зимску јакну чак и на 15 степени, то може указивати на хипотиреозу. Пацијенти са овим стањем се боре да регулишу своју тјелесну температуру, јер је заправо контролише штитна жљезда. Мање енергије, чији је пад узрокован споријим метаболизмом, значи мање тјелесне топлоте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана