Ако не пијете довољно воде, повећавате ризик од опасне болести

ГС
Foto: Илустрација

Људи који не пију довољно воде сваки дан повећавају изгледе за смртоносну болест.

Научници препоручују дневни унос од шест до осам чаша сваки дан како би спријечили ризик од затајења срца тј. срчане инсуфицијенције.

Затајење срца настаје када срце није у стању да правилно пумпа крв по тијелу, обично зато што је постало слабо или укочено.

То је дуготрајно стање које се обично погоршава током времена.

"Слично смањењу уноса соли, конзумирање довољно воде и хидратација су начини да подржимо наша срца и могу помоћи у смањењу дугорочних ризика од срчаних болести", рекла је др Наталиа Дмитриева, водећи аутор нове студије.

Др Дмитриева, истраживач на Америчком националном институту за здравље, предводила је тим који је проучавао скоро 12.000 одраслих Американаца, који су имали између 45 и 66 година, а имали су здравствене картоне старе 25 година. На почетку студије нису имали затајење срца, дијабетес или гојазност.

Око 1.366 (11,56 посто) касније је развило срчану инсуфицијенцију, која је чешћа са годинама.

Тим је процијенио нивое натријума у крви, који се повећавају када је нечији ниво течности низак.

Нормалан распон натријума у серуму је између 135 и 146 милиеквивалената по литру (mEq/L ). Али они са нивоом од око 143 mEq/L у средњим годинама имали су 39 одсто повећан ризик од срчане инсуфицијенције, у поређењу са онима са нижим нивоима.

За сваки пораст натријума у серуму за 1 mEq/L  од нормалног распона, шансе за дијагнозу су порасле за пет одсто.

Подаци су такође показали да су старији од 70 година са нивоом натријума од 143 mEq/L  имали 62 посто већу вјероватноћу да развију хипертрофију лијеве коморе – задебљање срца.

Рани налази указују на то да хидратација може да помогне у спријечавању или успоравању напредовања промјена у срцу које могу довести до затајења.

Течности – било да је у питању вода, чај или тиква – неопходне су за низ тјелесних функција, укључујући помоћ срцу да ефикасно пумпа крв. Одржавање хидратације кључно је за подржавање функције крвних судова, а тиме и циркулације.

Истраживачи су препоручили дневни унос течности од 6 до 8 чаша за жене и 8 до 12 чаша за мушкарце, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана