Ако нагло губите косу, ово је пет главних разлога зашто вам се то догађа

GS
Foto: Facebook

Повремени губитак косе није опасан и сасвим је природан процес. Међутим, ако нагло губите већу количину косе, постоји пет главних разлога зашто вам се то догађа.

Људи обично губе између 50 и 100 власи дневно, али то обично многи не примјећују јер се те власи замијене новом косом.

Ипак, потпуни губитак косе, с друге стране, може бити врло узнемирујући. Повремени губитак косе није опасан и сасвим је природан процес. Међутим, ако нагло губите већу количину косе, постоји пет главних разлога зашто вам се то догађа.

Људи обично губе између 50 и 100 власи дневно, али то обично многи не примећују јер се те власи замене новом косом. Но, потпуни губитак косе, с друге стране, може бити врло узнемирујући.

Тада нова коса не замјењује косу која је опала, што може довести до осјетно тањих праменова, ћелавих дијелова косе која испада у једном потезу. ТВ љекар Амир Кхан, рекао је да постоји много разлога за губитак косе, а неке је могуће и излијечити.

Генетика

Када се говори о опадању косе, обично требамо провјерити да ли је генетика један од разлога. Нажалост, ваша породична историја је ваша највећа одредница за то хоћете ли изгубити косу како старите.

"Она се односи на мушку и женску ћелавост и има тенденцију да се догађа поступно, а има предвидљиве обрасце", рекао је Кхан на свом Инстаграм профилу.

Хормоналне промјене

Хормоналне промјене код жена, али све чешће и код мушкараца могу довести до привременог, али и трајног губитка косе. Код жена се најчешће јавља у раздобљу менопаузе и позната је као андрогена алопеција те често може наликовати мушкој ћелавости која почиње на тјемену.

Алопеција

Код особа које имају алопецију, имунолошки систем напада фоликуле длаке што узрокује губитак косе. То се може на било којем дијелу тијела. Узрок је непознат, али недостатак гвожђа и стрес могу изазвати стање, иако многи стручњаци то оспоравају.

У неким случајевима алопеција ареата може прећи у алопецију тоталис, када се губитак косе може проширити преко цијеле главе или алопецију универзалис када захвати цијело тијело. Тренутно не постоји лијек за ово стање, али постоји неколико доступних третмана. Међутим, ниједан није 100 посто поуздан.

Лијекови

Лијекови који се користе за лијечење рака, артритиса, срчаних проблема и депресије могу довести до губитка косе. Међутим, никада немојте престати узимати прописани лијек без претходног разговора с љекаром.

Нутритивни недостаци

Неуношење довољно одговарајућих храњивих материја могло би бити кривац за изненадни губитак косе. У овом случају обично се ради о исхрани којом не уносите довољно протеина и гвожђа. Можда би било добро да посетите лекара и затражите анализу крви како би се провјерили имате ли нутритивних недостатака, а затим размотрити повећање одређених нивоа витамина уз помоћ додатака исхрани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана