Ако имате више од 50 година, постоје пића која морате чешће да пијете

ГС
Foto: Илустрација

Након педесете године би требало да се окренемо соковима од поврћа, будући да су воћни сокови пуни шећера, али нажалост не садрже довољно влакана.

Иако воћни сокови могу бити добри за здравље јер садрже минерале, антиоксиданте и витамине, често не садрже влакна, а без њих ће процес варења бити отежан и спор, па након једног таквог сока може порасти шећер у крви. Да би избјегли ове посљедице, људи послије 50. године морају да размишљају о соковима од поврћа, јер садрже више влакана и мање шеćера од воћних сокова.

"Конзумацијом влакана из поврћа помажемо природним шећерима који се налазе у воћу да се полако конзумирају и не апсорбују у потпуности у тијелу. Смањењем апсорпције шећера из воћа у тијелу, вишак шећера се неће складиштити као маст", каже нутрициониста Бланка Гарсија, која сматра да је најбоља комбинација за вас напитак од свјежег воћа и поврћа без додатака шећера и адитива. Ако желите да будете сигурни да пијете здрав напитак, направите га сами, јер готови често остају без влакана након обраде.

Зашто су влакна толико важна?

Влакна су важна током живота, а посебно након 50. године, прије свега због спорог процеса варења који понекад није редован. Конзумирањем влакана у исхрани можете помоћи дигестивном систему и смањити ризик од развоја болести повезаних са старењем.

Једна студија је показала да су учесници који су конзумирали највише влакана имали низак ризик од смрти од респираторних и кардиоваскуларних болести.

Према клиници Мејо, испијање сокова од поврћа доноси тијелу дозу витамина и минерала који се такође налазе у свјежим производима, али је ипак паметније јести воће и поврће ако желите да повећате унос влакана. Ако имате 50 и више година, ово су сокови које би требало да пијете јер ће вам обезбиједити важне хранљиве материје које су вашем тијелу потребне.

Сок од кеља

Познато је да сок од кеља штити здравље срца, што је изузетно важно за старије од 50 година, чије срце пролази кроз промјене. Кељ садржи влакна која подстичу редовно варење, спречавају затвор и помажу у спречавању преједања. Богат је антиоксидансима, побољшава имунитет, одржава здраве кости и зубе, штити репродуктивне органе и једна је од намирница за детоксикацију.

Сок од пшеничне траве

Неколико ствари стоји иза популарности овог пића, а то свакако није интензиван укус. Прије свега, садржи висок ниво хлорофила, за који се зна да помаже у борби против упала, што је кључно за здраво старење. Прах од пшеничне траве такође може помоћи у смањењу холестерола и заштити здравља срца код жена када се користи 10 недјеља.

Броколи

Ова здрава храна је идеална за ваш сок јер је пуна антиоксиданата. Ово поврће је пуно калцијума и магнезијума, који су неопходни за здравље зуба, костију и нерава, а исти састојци помажу да крвни притисак буде нормалан. Броколи садржи сулфорафан који штити хрскавицу и флавоноид кемпферол који има антиинфламаторна својства. Једно истраживање је показало да једење броколија може успорити когнитивни пад повезан са старењем, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана