Ако до ове године сачувате зубе, могли би доживјети и 100-у

GS
Foto: X.com

Недавна истраживања су показала да број изгубљених зуба може бити индикатор не само дужине живота, већ и повезан са озбиљним здравственим проблемима као што су кардиоваскуларне болести и дијабетес.

Зуби су кључни индикатор општег здравственог стања, али истраживачи су се такође запитали да ли могу да пруже увид у дужину живота. Према новом истраживању објављеном у часопису „Периодонтологи 2000“, број изгубљених зуба може да предсказује колико ће неко дуго живјети.

Особе које задрже све зубе до 74. године имају већу шансу да доживе стоту. Са друге стране, губитак пет или више зуба прије навршене 65. године може указивати на предиспозицију за озбиљне здравствене проблеме попут кардиоваскуларних болести, дијабетеса или остеопорозе. Ови налази повезани су не само са квалитетом живота и социоекономским статусом, већ и са факторима као што су стрес.

„Људи могу изгубити зубе због стресних ситуација, лоше оралне хигијене, упалних болести десни или пушења. Ови фактори могу бити повезани са срчаним обољењима или дијабетесом“, објашњава др Нигел Картер из Удружења за стоматолошко здравље за лист „Сунце“.

Истраживање наглашава да губитак зуба указује на лош квалитет живота и повећан ризик од озбиљних здравствених проблема. Стручњаци препоручују редовну оралну хигијену, укључујући прање зуба пастом са флуоридом два пута дневно, као и смањење уноса шећера, преноси НајженаАло.

„Зуби су важни показатељи здравља и треба обратити пажњу на њихово понашање, јер могу први указати на здравствене проблеме“, додаје др Цартер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана