Агенцији за лекове и медицинска средства Србије предат захтјев за “Торлакову” вакцину против грипа

Agencije
Агенцији за лекове и медицинска средства Србије предат захтјев за “Торлакову” вакцину против грипа

БЕОГРАД - Послије 15 година паузе Институт “Торлак” произвео је домаћу вакцину против сезонског грипа “TorVaxFlu”, чији су узорци и комплетна документација предати на одобравање и регистрацију Агенцији за лекове и медицинска средства.

Ако вакцина добије зелено свјетло у Агенцији за лекове, грађани могу очекивати да ће их у наредној сезони, 2020/21, од грипа штитити домаћа, “Торлакова” вакцина. Ријеч је о тровалентној вакцини која садржи два типа А вируса и један тип Б вируса. Намијењена је популацији од 18 до 65 година.

- За следећу годину је планирано да произведемо 150.000 доза вакцина против сезонског грипа. Прорачун је да ће то бити довољно за узрасну групу за коју се надамо да ће вакцина бити регистрована. Повећање производње, односно количина вакцина која ће бити прављена, зависиће од потреба - каже директорица Института “Торлак” Вера Стојиљковић.

“Торлакова” вакцина против грипа је једнодозна, не садржи конзервансе и адјуванс. Регистрациона документација и узорци вакцине предати су прије мјесец и по Агенцији за лекове, а прије тога обављене су све провјере у оквиру самог института.

- Завршена су претклиничка и клиничка испитивања. Доказали смо да је вакцина ефикасна и безбедна за употребу и да даје имуногеност, односно заштиту од тих типова вируса за које је прављена - појаснила је Стојиљковићева.

Она је навела да је цијели пројекат почео иницијативом Министарства здравља да 2006. године буде реконструисан погон за производњу вакцина против грипа. Три године касније институт се прикључио пројекту Свјетске здравствене организације (СЗО) “Глобални акциони план за производњу вакцине против грипа”, у који је укључено 14 земаља, а само три су успјеле да произведу вакцину против грипа - Србија, Бразил и Вијетнам. 

ПРОИЗВОДЊА

“Торлак” је претходних година производио пет бактеријских вакцина, од којих су четири из обавезног Календара вакцинације. Из њихових погона редовно излазе: вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља, вакцина против дифтерије и тетануса, вакцина против дифтерије и тетануса за одрасле, вакцина против тетануса, БЦГ вакцина.

“Торлак” производи и серуме, и то антисерум против змијског отрова и антитоксин тетануса. Мало је познато да, осим вакцина и серума, још производи алергене, подлоге, као и имунолошке препарате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана