7 намирница које пружају здравље организму и служе у превенцији рака

Г.С.
7 намирница које пружају здравље организму и служе у превенцији рака

Иако постоје врло агресивне врсте карцинома које се брзо развију, стручњаци тврде како би преко 90 одсто људи, могло врло ефикасно да спријечи погоршање ове болести, ако се на вријеме открије и промијени начин живота.

Често слушамо савјете нутрициониста и псталих стручњака, који тврде да је неопходно да мијењамо начин исхране да би имали квалитетнији и дуговјечнији живот. Не чуде чак ни савјети љекара који пацијентима којима је дијагностикован рак савјетују управо да мијењају структуру својих оброка.

Ових седам намирница служе за превенцију рака.

Зелени чај

Садржи бројне полифеноле – катехине који блокирају рад одређених хормона. Један од њих, ЕГЦГ (епигалокатехин галат-3), један је од најмоћнијих молекула у храни који спречава ћелије рака да формирају нове крвне судове.

Налази се у великим количинама у зеленом чају. Сенча, giokuro, matcha – врсте зеленог чаја из Јапана садрже највећу концентрацију ЕГЦГ, док, на примjер, црни чај нема велики број фенола услијед ферментације, а оолонг чај је прошао дјелимичну ферментацију тако да је садржај полифенола на пола пута између зеленог и црног чаја.

Послије двије-три шољице зеленог чаја, крв је пуна ЕГЦГ-а, који се шири кроз тијело кроз капиларе и таложи се на површини сваке ћелије, блокирајући рецепторе који захтијевају формирање нових крвних судова потребних за раст тумора.

Поврће и воће богато каротеноидима

Шаргарепа, слатки кромпир, бундева, парадајз, кајсије, цвекла и сво воће и поврће јарких боја (наранџасто, црвено, жуто, љубичасто и зелено) садрже витамин А и ликопен за које се показало да инхибирају развој ћелија рака.

Лутеин, ликопен, фитоен и кантаксантин стимулишу стварање нових имуних ћелија и повећавају њихову способност да нападају малигне ћелије. Истраживачи су такође повезали храну богату каротеном са продужењем живота пацијената са раком дојке.

Каротеноиди се налазе у разним врстама воћа и поврћа. Алфа-каротен се налази у шаргарепи и бундеви, ликопен у црвеном воћу (лубеница, црвени грејпфрут и гуава, а највише у куваном парадајзу).

Тамнозелено поврће, бундева и црвена паприка садрже велике количине лутеина и зеаксантина; криптоксантин се налази у мангу, наранџама и бресквама.

Куркума и кари

Од корена куркумина добија се жути прах који је главни састојак жутог карија.

Ниједна друга храна нема тако снажно антиинфламаторно дејство, а главни молекул одговоран за ово дејство је куркумин, за који је у лабораторији показано да инхибира раст великог броја тумора: дебелог цријева, јетре, желуца, дојке, јајника. и леукемије.

Такође тјера ћелије рака да умру (процес самоубиства ћелија - апоптоза) и спречава раст тумора инхибицијом ангиогенезе. Ангиогенеза тумора је процес током којег тумор успоставља сопствени крвоток како би могао да настави да расте.

Бобичасто воће

Купине, малине, јагоде, боровнице... садрже антиоксиданте, попут витамина Ц и Е и селена, који блокирају оксидативне процесе у организму као и агруми и орашасти плодови.

Полифеноли који воћу дају боју и укус, пигменти антоцијанини одговорни су за многе интензивне плаве, црне, љубичасте и црвене боје бобичастог воћа, другог воћа и поврћа, блокирају раст туморских ћелија спријечавајући стварање нових крвних судова који их хране.

Управо су боје у овом воћу њихово најмоћније оружје, то су антиоксиданси који се успешно боре против слободних радикала. Бобице су добре за опште здравље.

Ђумбир

Корен ђумбира је снажан антиинфламаторни фактор и антиоксиданс који дјелује против ћелија рака, потискује стварање нових крвних судова који хране рак, а чај од ђумбира смањује мучнину током хемотерапије или зрачења.

Карактеристичан мирис ђумбира потиче од фенола, који је присутан у ђумбиру у концентрацији од око 500 мг/100 грама.

Доминирају антиоксиданси гингерол, схогаол и зингерон. Показало се да шогаол, који се ослобађа кувањем, има способност да убија ћелије рака уз одржавање здравих ћелија. Важно је напоменути да сличне студије још нису спроведене на људима, али резултати експеримената на животињама обећавају.

Намирнице богате селеном

Органски узгојено поврће и житарице садрже велике количине селена, који се, међутим, исцрпљује интензивном пољопривредом.

Селен је минерал који се такође налази у риби, морским плодовима, индијским орашчићима и изнутрицама. А његово главно својство је да стимулише имуне ћелије, посебно НК ћелије, које обезбјеђују брзу и ефикасну прву линију одбране од разних болести убијајући ћелије заражене карциномом, вирусом или бактеријским патогенима и јачају антиоксидативне механизме у тијелу.

Показало се да селен има већу заштитну улогу против рака код мушкараца него код жена, а најважнији је у заштити од рака респираторног тракта, простате и гастроинтестиналног тракта.

Дјелује тако што побољшава антиоксидативни статус тијела, јача имуни систем, смањује штету од тешких метала и канцерогена у тијелу и поправља оштећење ДНК.

Пробиотици

С обзиром на то да олакшавају пражњење цријева, уједно смањују опасност од рака јер скраћују вријеме у којем је пробавни тракт изложен канцерогеним стварима из хране.

Органски јогурт и кефир добар су извор пробиотика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана