6 начина како да повратите снагу након коронавируса

ГС
Foto: Илустрација

Недостатак хранљивих материја током болести представља велики стрес за тијело које се бори са вирусом.

Као и свака болест, вирус корона оставља траг на тијелу и исцрпљује га.

За то постоје два главна разлога. Недостатак хранљивих материја током болести и вирус, је велики стрес за тијело које се бори са свим тим.

Ово је неколико начина да се поврати снага након коронавируса:

Калорије

Угљени хидрати су гориво за наше тијело и после короне морамо бити пажљиви да уносимо довољно калоричне хране како бисмо имали довољно енергије. У своју исхрану укључите храну попут слатког кромпира, интегралних житарица, сочива и здравих масти. Угљени хидрати су у овом случају пријатељи организма.

Протеини

Док се тијело бори против инфекције, мишићи такође умиру, а протеини су основни градивни материјал. Због тога би након болести требало уносити много протеина за стимулисање раста мишића. Храна пуна протеина су јаја, пилетина, риба ...

Омега 3

Омега 3 масне киселине помажу у смањењу упале у организму, а током инфекције коронавирусом тело пролази кроз значајан упални процес. Суплементе омега 3 било би добро узети два месеца након опоравка, а храна богата овим масним киселинама су чиа семенке, лешници, лосос, сојино уље ...

Радите на здрављу пробаве

Током инфекције, микробиом у дигестивном систему се мијења што изазива пробавне проблеме. Укључите пробиотике и пребиотике у своју исхрану.

Витамин Д

Витамин Д је важан за више од 800 процеса у тијелу, а многим људима недостаје. Да бисте га замјенили свакодневно, требало би да проведете 30 минута на сунцу, ако мислите да то није довољно, консултујте се са љекаром о суплементима.

Хидратација

Важно је да будете добро хидрирани јер вода помаже у бољој дистрибуцији хранљивих материја у тијелу. Осим тога, стимулише знојење и мокрење, изазивајући тијело да излучује токсине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана