Вријеме је за инвентуру: И козметика има рок трајања

azra.ba
Вријеме је за инвентуру: И козметика има рок трајања

Свима нам се десило да понекад у торбици носимо маскару, руж или руменило за које сигурно знамо да су стари неколико година.

Осим што нам непотребно заузима простор, стара шминка може изазвати озбиљне иритације на кожи и очима. Вријеме је за промјену. У наставку вам доносимо податке које вриједи запамтити. Сазнајте колико који козметички препарати имају рок трајања и када је вријеме да се опростите од њих.

Течни пудер: од годину до годину и по

Текући пудери на бази воде могу трајати до 12 мјесеци, док пудере не бази уља можете користити и до 18 мјесеци, јер је уље природни конзерванс. Рока трајања производа декоративне козметике важно се придржавати, јер у супротном могу бити штетни за здравље.

Коректор: једну годину

Требало би да прекрива нечистоће, а не да ствара нове, што се може догодити при употреби коректора којем је истекао рок трајања.

Кремасто руменило: једну годину

Ова врста производа траје и до годину, само је важно да их држите на сухом и хладном мјесту те да користите чисте кистове, како не бисте разносили бактерије.

Ајлајнер: три мјесеца

Попут маскаре, ни туш за очи није нешто што желите дијелити – бактерије су највећи непријатељи у овом дијелу ваше козметичке торбице.

Оловка за очи: двије године

Оловке трају дуже од других производа зато што их константно оштримо. Своје оловке држите подаље од влажне купаонице, како би трајале дуже.

Сјенило: једну годину

Сјенило је, такођер, производ који је у праху па зато није много подложан настанку бактерија. Код њега је врло важно пазити које четкице користимо и колико су оне чисте. Сјенило је козметика која се наноси на подручје око очију, зато будите нарочито пажљиви.

Сјај за усне: једну годину

Сјајила не трају толико дуго колико формуле за ружеве и имају рок трајања између шест и 12 мјесеци, овисно о томе колико често одржавате апликатор. Једном кад постане јако љепљив вријеме је да га баците.

Руж за усне: двије године

Једном кад почнете примјећивати промјене у текстури свог омиљеног ружа, вријеме је да га баците. Неки се од њих суше, док неки постану гушћи и слузавији.

Маскара: три мјесеца

Ако желите избјећи гадну инфекцију ока, своју маскару мијењајте свака три мјесеца или раније ако примијетите промјену у текстури, грудице или неугодан мирис.

Лак за нокте: једну годину

Једном отворена бочица лака за нокте има свој рок трајања, једна година максималан је период његове ваљаности. Наиме, након тог периода формула лака мијења конзистенцију и постаје потпуно неупотребљива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана