Највеће шпанске модне компаније прикупљаће одбачену одјећу

GS
Foto: X.com

Шпанске модне компаније, укључујући велике брендове попут Zara Inditex, H&M, Декатлон, Икеа и Примарк, од априла сљедеће године почеће да прикупљају одбачену одјећу у оквиру добровољног пилот пројекта за управљање текстилним отпадом прије ступања на снагу прописа ЕУ 2026. године.

Пројекат, назван Re-viste, има за циљ да одваја текстил и обућу од другог отпада како би се могли поново користити или рециклирати, наводе организатори пројекта, преноси Ројтерс.

Шпанија чека коначно одобрење нових прописа ЕУ који ће од држава чланица захтијевати да одвоје текстил од другог отпада прије него што објаве правила модним компанијама, које ће сносити трошкове управљања текстилним отпадом, рекла је Марта Гомез, директорка за процјену квалитета и животне средине у министарству енергетске транзиције, на догађају у Мадриду.

Прописи ЕУ неће ступити на снагу прије 2026. године, јер ће власти дати компанијама најмање годину дана да се прилагоде, рекли су владини званичници и извори из модне индустрије.

“Прописи нам показују пут, али одлучили смо да не чекамо како бисмо се придржавали законских захтјева”, рекао је Андрес Фернандез, предсједник Re-vista и шеф одјељења за одрживост у малопродаји компаније Mango, која је такође дио пројекта.

Правила ће значити да ће компаније које продају више одјеће и обуће вјероватно морати да плате више за управљање отпадом.

Током једногодишњег пројекта, Re-viste планира да постави на десетине контејнера у црквама, продавницама, тржним центрима и улицама како би се отпад сакупљао у вреће и одвозио у постројења на сортирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана