Мајица се скупила после прања? Не брините, постоји лак начин да је вратите у нормалну величину

ГС
Мајица се скупила после прања? Не брините, постоји лак начин да је вратите у нормалну величину

Када вам се џемпер или мајица скупе, а рукави скрате током прања, можете само да их баците. Ипак немојте. Постоји спасоносно решење. Одјећа ће после тога изгледати као што је била прије прања и скупљања.

Стручњаци за прање веша из „Беттер Хомес & Гарденс“ кажу да регенератор, односно балсам за косу, помаже да спаси ситуацију, јер опушта скупљену тканину па се ће се она вратити у претходну величину. Најбоље дјелује на памуку, вуни и плетеним тканинама које су лако растегљиве. Али, треба бити опрезан са синтетичким текстилом попут полиестера, јер се може претерано растегнути ако претерате с развлачењем тканине.

У топлу воду ставите кашику регенератора за косу и одећу која се скупила. Оставите да стоји пола сата. Исперите и ставите на пешкир, па лагано растегните у свим правцима док се тканина не врати на претходну величину.

За одећу од осјетљивих материјала

Други начин најбоље делује на осетљивије материјале као што су вуна, кашмир или мохер. За најбоље резултате урадите то одмах после прања. Напуните лавор хладном водом и додајте 2 кашике дечијег шампона или омекшивача. Добро промјешајте па потопите одећу и оставите да стоји 30 минута до 2 сата.

Када одећу извадите немојте испирати. Лагано је исциједите, положите на пешкир и заролајте како би вишак влаге остао на пешкиру. Затим га раширите на равну површину и нежно растегните на првобитну величину. Оставите да се осуши, али не на директној сунчевој светлости. Повремено пројверите да ли треба још да растегне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана