Кинеска модна компанија Shein процијењена на 100 милијарди долара, надмашила H&М и Зару

ГС
Foto: Илустрација

Вриједност контроверзнe кинеске модне компаније Shein процијењена је на 100 милијарди долара након недавне рунде финансирања, што чини интернет продавача вриједнијим од H&M -а и Заре заједно.

Основан 2008. године, Shein је познат по продаји јефтине одјеће и других предмета, с више од 2.000 нових стилова који се додају дневно. Ради по наруџби, што значи да се одјевни предмети продају у малим серијама и масовно се производе само ако постану хитови.

Његова агресивна тактика друштвених мрежа укључује плаћена партнерства с инфлуенсеркама и славним личностима попут Addison Rae и Madelaine Petsch, која помажу бренду да привуче нове купце из генерације З. Заузврат, млади потрошачи често објављују ТикТок видео снимке својих куповина показујући огромне наруџбе недавно купљених артикала.

Прошле године је претекао Амазон и постао прва апликација за куповину у САД-у. Према извјештају Earnest Researcha, постао је и највећи трговац брзе моде у САД-у по продаји у јуну, надмашивши H&М, Зара и Forever 21.

Међутим, брз раст фирме није прошао без контроверзи. Shein је оптужен за крађу дизајна, преноси Klix.ba.

Дизајнерка Mariama Diallo оптужила је Shein на Твитеру прошле године да је копирала дизајн из њене линије одјеће Sincerely Ria

Умјетници су се жалили да им је компанија украла дизајн. Сликарка Vanessa Bowman  рекла је за Гардиан прошлог мјесеца да се један од њених радова појавио на дуксерици Shein без њене дозволе. Купци су се жалили и на лош квалитет одјеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана