Како да знате да сте заиста купили водоотпорну обућу

РТС
Foto: Илустрација

Обућу која се не клиза, према најавама метеоролога, замијениће она која не пропушта воду. Како изабрати такву обућу и коме се жалити ако вам ноге, упркос обећањима продаваца, остану мокре?

На рафу пише да је обућа за зиму и да је водоотпорна, а на декларацији да је намијењена за суво вријеме. Шта смо купили обично схватимо тек када нас изненади прва јача киша или снијег.

"Дешавало се да пише да је обућа водоотпорна, а докаже се супротно – да није. Долазила сам и да вратим, међутим, они неће то да учине", прича једна Београђанка.

Послије мало ко има времена и стрпљења да обућу враћа у продавнице и тражи замјену или новац назад. Декларација се често налази на кутији и то је један од разлога зашто је не прочитамо на вријеме.

"Савет за потрошаче је да читају декларацију приликом куповине обуће, већина њих је декларисана као обућа за суво време, уколико примете неправилности, на пример да је произвођач означио обућу да је водоотпорна, а да стоји у декларацији да је за суво време, могу се обратити тржишној инспекцији или нашој организацији", указује Никица Јовановић из  Удружења потрошача Србије.

Дакле, ако на чизми пише "вотерпруф", али не и на декларацији, нећете имати право да се жалите ако вам ноге буду мокре. Ако на декларацији пише да не пропуштају воду, то је једина гаранција.

"Ако то пише у реду је, исто што треба да провере, обавезно та обућа која је водонепропусна мора да има затворен језик, значи језик ушивен, затвореног типа. Ако је језик слободан, то не испуњава услове водонепропусности", објашњава Лазар Илић из Југоинспекта.

Ако уложимо жалбу у продавници, трговац је дужан да пошаље обућу на провјеру и тестирање у неку од специјализованих лабораторија. У Југоинспекту сваке недјеље тестирају десетак пари обуће. Иначе, кажу, у 80 одсто случајева испостави се да су рекламације купаца оправдане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана