Како да вам фармерке трају дуже

ГС
Foto: Pixabay

Корисни савјети како да ваше фармерке што дуже изгледају као нове.

Ради се о шест грешака које већина људи прави, па им зато фармерке брзо блиједе, пуцају, деформишу се... А добре фармерке које стоје савршено није лако пронаћи, зато их чувајте.

1. Трпање свега и свачега у џепове

Џепови су предвиђени за стављање нечега ситног у њих, нешто попут марамице или новца. Али, доста људи их доживљава као замјене за торбице, па у њих угурају свашта - мобилне телефоне, кључеве, ружеве, цигарете, упаљаче...

На тај начин, осим што ће изгубити облик, џепови ће се на неким мјестима толико излизати да ће се појавити рупе које ће постајати све веће.

2. Пречесто прање

Што их више перете, оне више блиједе и материјал постаје све тањи и тиме склонији пуцању, посебно на дијеловима који су под одређеним напором - нпр. на кољенима или задњици.

Стручњаци кажу како је најбоље да их перете сваке двије до три седмице, наравно ако нису видљиво прљаве. Што се тиче мириса, можете их освјежити тако што ћете их ставити у замрзивач на неколико сати.

3. Превисока температура прања

Многи људи фармерке “искувавају” што никако није добро за њихову дуговјечност. Висока температура уништава структуру влакана и оне постају склоније пуцању, а и мијењају облик.

Ако желите да дуго изгледају као нове, перите их на нижој температури, а центрифуга нека буде спорија. Користите детерџент за обојене тканине. Идеално би било прати их на руке.

4. Сушење у сушилици

Суздржите се од стављања фармерки у сушилицу или за вријеме топлијих дана на директно сунце. Висока температура ће уништити структуру материјала и боју. Радије их сушите полако на собној температури. Такође, штипаљке стављајте на дио око паса, никако на ногавице.

5. Агресивно трљање мрља

То је велика грешка, јер ће на мјестима трљања, осим мрље, нестати и боја. Умјесто тога уклоните мрље њежно - посебним средством или мјешавином из кућне радиности. На примјер, масне мрље посипајте дјечјим пудером и оставите неколико сати да упије масноћу.

Или, мрљу лагано тапкајте мјешавином соли и воде. Код масноћа, али и осталих мрља, помаже и детерџент за суђе. Ставите га мало директно на мрљу, лагано размрљајте да уђе у тканину, оставите десетак минута и исперите.

6. Држање на вјешалици

Ако желите да сачувају облик, након прања и сушења их преклопите и положите у ормар. Избјегавајте стављање на вјешалицу јер ће их властита тежина у комбинацији са гравитацијом растегнути, односно промијенити им облик, преносе Новости.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана