Знате ли која је идеална температура током љета у кући и стану?

GS
Знате ли која је идеална температура током љета у кући и стану?

Понекад је тешко дати одговор на питање „Која је идеална температура у стану или кући?“ јер свако од нас има другачије потребе. Ипак, постоје чињенице које су поткрепљене мишљењима љекара или научника, а оне као такве би свима нама могле да буду мали водич за правилно коришћење клима уређаја.

Ако живите у породици која броји више чланова, а понегдје и више генерација, свједоци сте да до расправе може да дође чак и око најбаналнијих ствари, а коришћење клима уређаја је међу најчешћим разлозима за свађу. До сукоба мишљења долази, јер жеље и потребе млађих чланова породице најчешће нису усаглашене са потребама и жељама оних старијих. Старијим људима је често хладно чак и када је грејање упаљено, а о хлађењу и да не говоримо. Због тога вам доносим мали приручник о идеалним температурама у готово свим просторијама у вашем дому.

Идеална температура у спаваћој соби

Иако вам се чини да је идеална температура за спавање иста као она током дана варате се. Док спавамо тијело се налази у потпуно другачијем моду, температура тијела се снижава, јер крв спорије тече кроз крвоток. Током ноћи температура у просторији ипак треба да буде неколико степени нижа него што је то у дијелу дана када смо будни. Ако је много топло ваш организам ће одреаговати на то тако што ћете се вртети, окретати и знојити, па ће квалитет сна бити знатно лошији. Уколико желите да спавате као бебе, у вашој спаваћој соби температура треба да буде између 15 и 19 степени.

Температура у соби гдје спавају дјеца

Мала дјеца, а нарочито бебе немају довољно развијен систем који чини да се тело само прилагођава температури која је у простору. Због тога је важно обезбједити им оптималне услове и на тај начин предупредити све могуће проблеме.

Бебе се мање крећу и самим тим брже губе топлоту од старије дјеце, па је важно да их обучете сходно приликама у простору у којем бораве. Уколико претерате са гардеробом тјелесна температура малог дјетета или бебе би могла нагло да скочи и да доведе до озбиљних проблема. Идеална температура за бебе и малу дјецу је између 18.5 и 20 степени током ноћи, а преко дана она треба да буде између 20 и 22 степена. Још једна веома важна ствар на коју многи родитељи заборављају јесте редовно провјетравање дјечије собе, јер свјеж ваздух чини да се оне осјећају боље и пријатније, а уједно их штити од накупљених микроорганизама у ваздуху.

Идеална температура у просторији гдје бораве старије особе
Уколико у свом дому имате старије чланове породице често ћете чути да им је увијек хладно. Током љета температура у њиховим собама не би требала да прелази 24 степена. Такође, она не би смела да иде ни испод 18 степени, јер се у том случају могу јавити проблеми са дисајним органима.

Идеална температура простора за кућне љубимце
Иако некима ово делује као баналност, ДА – и наши крзнени пријатељи пате када је у просторији где бораве превруће. У зависности од расе, дужине длаке, дебљине коже може се одредити идеална температура простора у којем бораве кућни љубимци. Ипак, оно што би се могло узети као нека средња вредност, која би се могла применити на већину кућних љубимаца, јесте температура од око 23.5 степени Целзијуса током лета, а око 21,22 степена током зиме. Уколико имате неку од ретких врста попут игуана и других животиња чије станиште је специфично, најбоље је питати ветеринара за савјет.

Ово су уопштени савјети и могу се применити на већину случајева. Уколико имате здравствене проблеме и нисте сигурни као би употреба климе могла да делује на вас најбоље је да одговоре потражите од стручњака, тј лекара који ће вам објаснити на које све начине треба да се понашате да бисте себи и члановима своје породице обезбедили сигуран и здрав дом и здравље у сваком погледу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана