Због ових ствари брже старите, одмах их избаците из свог дома

Агенције
Због ових ствари брже старите, одмах их избаците из свог дома

Неке ствари које су постале саставни дио наше свакодневице заправо наносе суптилну штету здрављу. И то су ствари због којих брже старите.

Ствари које нам краду младост и здравље сви ми користимо макар с времена на вријеме. А које су то ствари на које треба обратити пажњу и елиминисати их из свог дома ако желите да сачувате здравље и успорите старење?

Пластичне посуде

Није вам то можда пало на памет, али научници су већ открили пластику у људском тијелу. Како улази у тијело? На примјер, кроз пластичне посуде у којима чувате храну. Ако прекршите правила коришћења пластичних посуда (користите пластичну амбалажу за једнократну употребу неколико пута, пригријте посуде за храну), онда токсичне супстанце путем хране улазе у ваш организам. А то ће се негативно одразити на ваше здравље и убрзати старење цијелог организма.

Дакле, ако бринете о свом здрављу, боље је смањити конзумирање куповне хране која се складишти у пластичним посудама за једнократну употребу. А припремљену храну треба чувати у стакленим или керамичким посудама.

Гријалице и радијатори

Уређаји за гријање исушују ваздух, што заузврат утиче на кожу. Кожа постаје сува, губи свјеж изглед и брже стари. Због тога, током гријне сезоне, редовно проветравајте просторије и користите овлаживаче ваздуха. И пијте довољно воде.

ТВ, компјутер

Телевизори и паметни телефони, лаптопови и рачунари су извори плаве свјетлости (ХЕВ зрачење), која, како су научници већ доказали, убрзава старење. Која је штета плаве боје за људе? Таласи плавог зрачења продиру дубље од ултраљубичастог зрачења које долази од сунца. Када му је човјек стално изложен, стварају се слободни радикали који уништавају структуру ћелија, што убрзава процес старења коже.

Неудобне столице

Ова ставка посебно је битна за оне који стално раде од куће, на даљину. Можете лако развити сколиозу ако сједите криво или седите по цео дан. То ће се негативно одразити на ваше држање и убрзати старење. Уз то, ако не тренирате, слабе мишићи, кости и зглобови. Изгледаћете старије – и не само изгледати, пише Лепота и Здравље.

​Неудобан душек

Погрешно одабран душек може утицати не само на држање, већ и на опште благостање. Прво, ако вам је неудобно, стално ћете се будити, патити од несанице. А редован недостатак сна, како кажу неуронаучници, доводи до скраћивања живота и убрзаног старења. Наиме, у тијелу се гомилају “грешке” за које оно једноставно нема времена да их “поправи” током ноћног сна.

Друго, превише тврд душек може да изазове пренапрезање мишића леђа и прекомјерну компресију крвних судова на мјестима гдје долази у посебно близак контакт с тијелом. И превише мекан душек није добар, јер узрокује прекомјерно савијање тијела. Када лежите на боку, линија кичме треба да буде равна. Зато је толико важно да пажљиво бирате душек.

Наравно, не може се без хемикалија у производима за кућну хигијену. Али постоје неке са којима морате бити нарочито опрезни:

фосфати (претјерано одмашћују и дехидрирају кожу)

фталати (ако уђу у тијело, негативно утичу на ендокрини и репродуктивни систем)

хлор (његово испарење је изузетно штетно)

формалдехид (један од најјачих канцерогена који изазива карцином)

ањонски сурфактанти (најопаснији међу сурфактантима, могу изазвати алергијску реакцију и дехидрирати кожу)

фенол и крезол (у организам улазе кроз респираторни систем и временом се акумулирају, изазивају вртоглавицу и мучнину и лоше утичу на нервни систем)

Како смањити ризик од негативних ефеката на здравље и успорити старење? Провјерите састав да бисте искључили употребу горе наведених супстанци у свакодневном животу. Када бирате режим прања, подесите га на “додатно испирање”. Када чистите и перете судове, користите рукавице и темељно их исперите. И наравно, не заборавите да провјетрите просторију током и након чишћења (и генерално, редовно провјетравајте цијели стан/кућу).

Лоше освјетљење

Многи људи воле пригушено освјетљење, али увијек треба да постоје мјеста у кући где постоји јака свјетлост. Посебно на радном мјесту и близу огледала.

На крају крајева, незгодно је жмирити и напрезати очи када се шминкате или треба, на примјер, да нешто зашијете. Зашто ризиковати да вам ослаби вид и убрзати појаву бора око очију?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана