Зашто се уређај поквари баш кад му истекне гаранција

ГС
Foto: Илустрација

Зашто имамо толико проблема са овом врстом робе и како да добијемо баш оно што смо платили?

Никица Јовановић из Националне организације потрошача Србије каже да се годишње у Србији поднесе око 6.000 притужби. Потрошачи се најчешће жале на обућу, затим на велике кућне апарате, информационо-комуникациону опрему и аудио и видео опрему.

„Обућа је годинама у врху приговора и потрошачи не могу лако да остваре своја права када је жалба одбијена и очекујемо да ће медијација ту допринети да се бар смањи број судских поступака у оваквим ситуацијама“, рекла је Јовановићева.

Потрошачи се жале да им се дешава да се на сам дан истека гаранције поквари уређај. Уређај уз фискални рачун, иначе, може да се рекламира двије године, или дуже уз гаранцију, преноси РТС.

„Када истекне гаранција, не можете ни до резервних делова да дођете и онда морате нови уређај да купите, а ви сте издвојили новац, очекујете дуже да траје. Није само наше тржиште то констатовало, активно се ради да се програмирани кварови не дешавају, да се докаже да постоје и забране, да то буде кроз прописе уређено. Када купите уређај треба да знате колики му је век трајања и колико након истека гаранције можете резервне делове да набавите. То је  и еколошки проблем“, наводи Никица Јовановић.

Неки мајстори кажу и да је веш-машина програмирана за 2.500 прања, али Јовановићева указује да немамо ниједно истраживање које ће то доказати.

„У ЕУ се ради на томе, проблем јесте детектован - да уређај траје само колико гаранција. Ви сте у те две године заштићени, али након истека не очекујемо да имамо проблем са резервним деловима. Продавац мора да вас обавести о томе каква је ситуација са резервним деловима током и након истека гаранције. Неретко потрошачи не добију ту информацију“, навела је Никица Јовановић.

Након тога долази се у ситуацију да се процјењује шта се више исплати – купити нови уређај или поправити стари. Неријетко је дугорочно исплативије купити нови уређај.

Јовановићева је апеловала на потрошаче да техничку робу одмах прегледају и што прије рекламирају, као и да не потписују папир да је роба прегледана и да немају примједбе ако нису заиста преконтролисали уређај. 

Напомиње и да нисте у обавези да чувате амбалажу уређаја и да је за рекламацију довољно да имате фикални рачун.

„Ако вам траже амбалажу, обратите се некој организацији потрошача за савет и правну помоћ“, закључила је Никица Јовановић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана