Ваше руже ће бити најлепше у крају: Обратите пажњу на четири грешке које сви праве

ГС
Ваше руже ће бити најлепше у крају: Обратите пажњу на четири грешке које сви праве

,,Зашто моје руже не цветају?“, пита се сваки баштован у тренутку разочарања, док гледа своје руже које не дају очекиване цветове. Ако сте се и ви нашли у овој ситуацији, не брините.

Не добијају довољно сунца

Према Поулсоновој, руже су биљке које захтевају пуно сунца.

,,Неки тврде да одређене руже могу да преживе у полусенци или делимичном сунцу, али ја у то не верујем. Ако ваше руже не добијају најмање шест сати директног сунца дневно, биће подложне болестима, растуће им дуги, танки изданци и цветање ће бити минимално“, објашњава она.

Ако су ваше руже посађене у хладу, размислите о њиховом пресађивању, али сачекајте сезону мировања како бисте повећали шансе за успех.

2. Не ђубрите своје руже довољно

Поулсонова истиче да руже често процветају у пролеће, али затим не успевају да поново процветају током лета. У неким топлим пределима то је нормално, јер биљке улазе у фазу мировања, али на другим местима можете продужити време цветања редовним ђубрењем.

"Сваким заливањем додајемо мало ђубрива, што биљкама даје сигнал да треба да наставе са цветањем“, каже он и препоручује органско ђубриво и софистицирани систем кап по кап који биљкама доставља мало растворљивог ђубрива. Ако немате такав систем, можете направити "чај од ђубрива" код куће.

3. Не орезујете своје руже правилно

,,Орезивање је од суштинског значаја, али многи људи не знају како правилно да орезују своје руже", напомиње Поулсонова. Ако не орезујете руже, биљка ће се развијати у дивље изданке, што ће негативно утицати на цветање.

Циљ орезивања је уклањање мртвог, болесног или старог дрвета како би биљка могла да развија нове, продуктивне изданке. "Орежите биљку на једну до две стопе од земље, у зависности од врсте руже", саветује она.

4. Не добијају праву количину воде

Премало, али и превише воде може негативно утицати на цветање ружа.

,,Недовољно заливање може потпуно зауставити цветање, а ако се не залива дуже време, биљка може угинути", упозорава Поулсонова

Претерано заливање ретко је проблем за руже посађене у земљи, али код оних у саксијама може изазвати проблеме. Проверавајте земљу редовно како бисте били сигурни да није превише сува или превише влажна.

5. Боре са штеточинама или болестима

Штеточинеи болести, као што су трипси, црна пегавост и пепелница, могу озбиљно угрозити здравље ваших ружа. ,,Програм превенције штетника и болести је кључан за одржавање ружа у цветању“, каже Поулсонова за Реал Симпле.

Након орезивања ружа зими или у рано пролеће, препоручује се прскање биљака бакарним фунгицидом и хортикултурним уљем како би се заштитиле од штеточина и болести.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана