УПОЗОРЕЊЕ: Када клима уређај може да се запали

ГС
Foto: Илустрација

Током тропских дана клима уређаји раде пуном паром. У неким домовима раде непрекидно и дану и ноћу, док се у другим домаћинствима дозира - у најтоплијем дијелу дана клима је укључена, а увече се гаси. Све ово зависи од тога како неко подноси врућину.

Будући да раде готово без престанка, многи су ове сезоне имали проблема са клима уређајима, од ситнијих кварова па до озбиљнијих ситуација као што је пожар који може да изазове неисправан клима уређај или неисправне инсталације.

Како можемо да спријечимо да до овако опасних ситуација дође и да ли постоје неке назнаке које могу да укажу да ће клима уређај да се запали објаснио је за Н1 Милош Исаиловић, сервисер клима уређаја.

Пожар и клима уређаји

- Не постоје тачне назнаке да ће се клима уређај запалити. Најбитније је да је уређај прописно прикључен на електро мрежу и да се редовно одржава. Без јефтиних продужних каблова и раздјелника сумњивог квалитета који се грију, лоше проводе и стварају ризик од пожара. Уређај који се не одржава адекватно трпи већа оптерећења, а самим тим и већи притисак и температуру. Услијед запрљаности уређаја смањује се проток ваздуха чиме се повећава температура и ствара могућност паљења неке од компоненти. Како би се спријечило паљење, повећао вијек трајања и омогућио правилан рад потребно је уређај редовно сервисирати, наглашава Исаиловић.

Даље он савјетује да сервисирање треба обављати једном годишње, а у пословним просторијама гдје се уређаји више користе и више пута у току године.

- Сервисирање треба да обавља стручно оспособљен сервисер. Приликом сервиса кућних клима уређаја треба да се очисте од првљавштине оба дијела клима уређаја, спољашња и унутрашња јединица. Потребно је провјерити да ли све компоненте раде прописано и провјерити ниво расхладног флуида у уређају. Ми сами треба да чистимо филтере на унутрашњој јединици сваких 15 дана, а по потреби и чешће. Редовно сервисирање продужава век трајања уређаја, мање је кварова, а ваздух који клима издувава је чистији, каже сервисер.

Клима ради док нисмо у стану? Сигурно или ипак не?
Како савјетује Исаиловић, није препоручљиво остављати клима уређај да ради без надзора, баш као и сваки електрични уређај.

- Ако је баш нужно велики број уређаја има тајмере којима је могуће подесити да се уређај укључи или искључи у одређено вријеме, додаје.

Колико је сигурно да клима ради током цијеле ноћи?

Клима уређај, како каже сервисер, треба користити сходно свом субјективном осјећају за топлоту.

- Циљ климатизације је стварање осјећаја комфора, а не прављење замрзивача од просторије, што касније може изазвати озбиљне здравствене проблеме. Тако да је услијед великих врућина и тропских ноћи све индивидуално па самим тим и одлука да ли ће се клима користити и ноћу, објашњава саговорник портала Н1.

У току дана је препоручљиво, како истиче, провјетрити просторију пар пута како би свјеж ваздух ушао у простор јер највећи број клима уређаја циркулише постојећи ваздух у просторији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана