Студија: Пси спљоштеног лица имају потешкоће са сном

Тањуг
Студија: Пси спљоштеног лица имају потешкоће са сном

БУДИМПЕШТА - Недавна студија из Мађарске открива да пси спљоштеног лица, као што су француски булдози, најпопуларнија раса у САД, имају потешкоцћа са спавањем због облика главе.

Француски булдози посебно пате од повећане поспаности током дана, вјероватно због недовољног спавања ноћу, пренео је "Гардијан".

Потешкоће са спавањем код француских булдога и других паса са спљоштеним лицем, укључујући мопсе, енглеске булдоге и бостонске теријере, може се приписати њиховим скраћеним главама, стању гдје је однос дужине лобање и њене ширине нижи од нормалног.

Са својим великим очима које гледају право у власника и љупким борама преврнутим преко њихових стиснутих носова, популарност француских булдога последњих година је порасла.

Ове године су лабрадор ретривере прогласили за најпожељнију расу паса у САД. 

Али њихове посебне карактеристике и компактна величина доносе бројне здравствене проблеме.    

"Људи фаворизују специфичну морфологију паса са равним лицем јер они личе на бејбифејс", рекао је Енико Кубињи, етолог и биолог који проучава понашање и спознају паса који је коаутор рада. 
"Велика округла глава, високо чело, велике очи и кратак нос, људима је то слатко, а такође, су и величине малог дјетета.

Истраживачи су проучавали обрасце спавања 92 пса у пратњи њихових власника. 

Открили су да у поређењу са другим псима, расе са равним лицем доживљавају дужу фазу брзог покрета очију, или Рем, који се сматра фазом сна са најживљим сновима у којима је мозак активан док тијело остаје мирно.
    
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана