Сигурно и ви правите грешку: Ево како да веш машина потроши дупло мање струје!

Г.С.
Foto: Илустрација

Трошење струје приликом прања веша зависи од енергетског разреда машине, количине веша, дужине прања, али има још једна цака.

На сваком паковању детерџента за прање веша пише колико је потребно додати у машину, али већина произвођача претјерује. Превише детерџента не само да може оштетити одјећу, већ драстично повећава рачун за струју. Осим што ће оставити бијеле мрље на одјећи, може наштетити и одводима, односно остаци прашка ће се више таложити у њима, због чега ће машина за веш трошити дупло више струје.

Ставите мање прашка за веш

„Више детерџента не значи и чистији веш, иако већина људи тако мисли, па људи претјерују са количином, а заправо само оштећују машину за веш и одјећу“, каже Мери Гаглиарди, стручњак за прање веша у производњи тканина. Три елемента су кључна за добро прање веша у машини: температура воде, центрифуга и комбинација детерџента и омекшивача. Тек када су та три елемента оптимизирана, веш ће бити стварно чист“, објашњава она.

Перите на вишој температури

Одаберите што вишу температуру прања јер виша температура значи и чистији веш. „Одаберите програм с дужим и додатним испирањем. Што се тиче детерџента, битно је да је квалитетан. Могуће је да је у упутствима наведено да користите више детерџента него што је потребно. То ћете знати ако веш много пјени док је још у циклусу прања“, тврди Мери и додаје: „У том случају ставите најмању могућу препоручену количину детерџента на паковању.“

„Ако није наведена та количина, једноставно смањите количину док не нађете идеалну меру“, савјетује Мери, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана