Седам трикова да мала дневна соба дјелује веће

GS
Foto: Instagram

Да не бисте морали или помишљали да мијењате стан ако желите већи дневни боравак, стручњаци за уређење ентеријера савјетују цаке да уштедите простор и некада само визуелно учините дом пространијим.

Ово можда дјелује смијешно и не бисте вјеровали, али собу ћете учинити пространијом уз трик Кејт Хлебовски која каже да када користите један материјал, као што је рецимо дрво, ивице собе се и не виде тако јасно и на крају стварате утисак да је соба у исто вријеме већа и топлија.

Дајте приоритет природном свјетлу

Природно свјетло може учинити чуда у томе да дневна соба мање величине изгледа веће.

"Да бисте то максимално искористили, избјегавајте тешке завјесе или драперије које у потпуности блокирају свјетлост", каже Кејти Сколоф, оснивач сајта који се бави уређењем дома.

Ако инсистирате на приватности можете користити мат стакло или сјенке за филтрирање свјетлости у свој стамбени простор. Венецијанери, тракасте завјесе исто више нису прихватљиво рјешење.

Не претрпавајте простор

Што мање ствари у вашој малој дневној соби, то боље.

"Претрпавање собе намјештајем или украсима може учинити да се осјећате у њој скучено", каже Сколоф за Соутхер Ливинг.

Постаните минималиста, дајте приоритет квалитету над квантитетом и осигурајте да сваки предмет служи сврси и допуњује укупну естетику коју желите да постигнете.

Често распремајте ствари како бисте одржали модернији изглед дома. Када су у питању комади намјештаја, одлучите се за предмете који су мултифункционални- сточић за кафу који се отвара за кућне предмете или неке мале отомане који су одличан избор. Простор користите крајње штедљиво.

Погледајте ка горе

Испробајте полице за књиге од пода до плафона, које такође могу понудити драгоцјено одлагање или се одлучите за завјесе од пода до плафона или прозирне, које могу да дају илузију виших плафона. Када је таваница високо простор дјелује веће.

Не купујте премали тепих

Ово дјелује невјероватно, али у малој дневној соби коришћење простирке за велику површину која се уклапа испод предњих ногу свих дијелова намјештаја може ујединити простор за сједење и учинити да соба дјелује веће.

Већи тепих ствара континуитет и помаже да се распоред намјештаја буде бољи.

"Ако имате прелијеп старински тепих који је премали за простор, али ипак желите да га користите, размислите о томе да га поставите на тепих од природних влакана да бисте добили величину која вам је потребна", каже дизајнер Лаура Џенкинс.

Изаберите провидне комаде

Стаклени сто за кафу, акрилне столице или полице могу учинити да соба буде отворенија и прозрачнија. Оне служе својој функционалној сврси без преоптерећења простора, дозвољавајући оку да путује кроз њих и одржавајући осјећај отворености.

Изаберите више огледала

Огледала нису само лијепа, већ ће учинити да ваша дневна соба изгледа већа у трену. Можете чак да попуните цијели зид њима.

Једна боја ствара илузију

Монохроматски изглед собе ствара визуелно већи простор, преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана