Разлог што парадајз не цвјета

GS
Foto: YT

Једна од најпопуларнијих повртарских култура често не цвјета или стотине жутих цвјетова не доносе плодове или, ако их има, онда је то врло мало за очекивања пољопривредника.

Разлога је више, а најважнији су исхрана и високе температуре, пише Агроклуб.

Управо су високе температуре најзаслужније за слабу оплодњу на стабљикама парадајза. Наиме, на спољашњим температурама изнад 30 степени, биљка вегетира, односно, биохемијски процеси у њој сведени су на минимум.

Ако је висока вриједност температура напољу, у пластенику су више за минимално 10 степени и такав парадајз, такође слабо цвјета и оплођује.

Рјешење је у провјетравању пластеника и расхлађивању постављањем вентилатора на почетак или крај пластеника. Такође помаже зелена мрежа постављена са стране, у висини од барем једног метра, а врх пластеника требало би да се окречи, јер бијела боја сигурно смањује загријавање пластеника.

Пошто је биљкама потребна вода пожељно је да се у најтоплијем дијелу дана, од 13.00 до 15.00 часова, барем два пута седмично врши краткотрајно наводњавање од десетак минута, како би стабљике лакше поднијеле високе температуре. У том случају неће доћи до шока коријена и цијеле биљке. То је као да човјеку који купи сијено по највећој врућини, дате мало воде да не би колабирао.

Може се вршити и протресање, односно, дрмусање стабљика да се полен лакше премјешта с горњих на доње дијелове, а ко је у могућности, најбоље би било да набави трениране бумбаре јер су они бољи опрашивачи од пчела.

И исхрана је такође важан фактор. Веће количине азота у љетњем периоду када су температуре изразито високе само штете парадајзу.

Поврће цвјета, али се не замеће плод - који су разлози?

Азот узрокује пораст лисне масе и појаву више цвјетова,  али да би дошло до оплодње, потребна су храњива са калцијумом, фосфором и калијумом, а њих садрже водотопива ђубрива која се могу купити у пољопривредним апотекама.

Третирања се обављају фолијарно, два пута седмично или кроз систем за наводњавање. Примјену азота свести на минимум јер он се више додаје послије садње, а не пред и током цвјетања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана