Пет биљака које је пожељно имати у кући у току гријне сезоне

Nezavisne
Foto: Unsplash

Загађеност ваздуха је посебан проблем зими у вријеме гријне сезоне због чега је пожељно да у кући имамо што више зелених биљака уз које се "лакше дише". Познаваоци хортикултуре кажу да постоји пет биљака које би скоро свако требало да има у дому увијек, а нарочито у вријеме када је ваздух мање чист

Енглески бршљан

Можда вам је енглески бршљан познатији као пузавица на многим зидовима и по дрвеćу у парковима, али НАСА тврди да је то најстарија собна биљка која квалитетно прочишćава ваздух.

Добро успјевају у малим саксијама, и лако се размножавају помоћу пелцера у води, за само неколико дана. Енглески бршљан од токсина у простору уклања формалдехид и бензен.

Спатифилиум

Ова биљка, вјерује се, доноси срећу женама. Поред тога што су богате зеленим листовима имају и бијеле цвјетове налик мини калама. Не само што оплемењује простор, спатифилиум спада у биљке које добро пречишћавају ваздух у простору.

За ову биљку је карактеристично да може да се гаји и у простору којем недостаје сунчева свјетлост, а и не захтјева неку посебну његу. Све што је потребно јесте да га заливате једном недјељно, а на прољеће да му додате мало ђубрива како бисте подстакли раст биљке и цвјетова. Из ваздуха уклања бензен, угљен моноксид, формалдехид, трихлоретилен и ксилен.

Бенџамин

Многе домаћице га обожавају, јер је раскошан и дјелује као прави украс у дневној соби. Ова биљка поријеклом из југоисточне Азије и узгаја се најчешćе у затвореном простору. У зависности од врсте може да нарасте и више од 2 метра у висину.

Бенџамин воли свјетлост, а заливање тражи једном недјељно, када се земља потпуно исуши између два круга напајања водом. Одличан је борац против токсина као што су формалдехид, трихлоретилен и бензен.

Зелени љиљан

Зелени љилан чији латински назив је Цхлоропхитум цомосум и одличан је избор за све почетнике у ботаници. Ова биљка успјева на индиректној сунчевој свјетлости и опстаје у готово свим условима. Познато је да може да преживи и на температурама од само два степена. Ваздух пречишћава тако што уклања из њега формалдехид и ксилен.

Фикус

Ова биљка која има бордо стабло, поријеклом је из Индије. Врло је издржљива и воли свјетло. Фикус је потребно заливати зими два пута седмично, док је љети довољно једном. Из ваздуха елиминише ксилен, бензен, формалдехид и трихлоретилен

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана