Перете ли чарапе изврнуте наопако: Ако то не радите ризикујете обољење

ГС
Foto: Илустрација

Чарапе су праве луталице јер приликом прања неријетко једна одлута у одвод па је често највећа брига када су оне у питању, задржати обје.

Међутим, већини није познато треба ли их прати изврнуте наопако јер се чини да је вањска страна најпрљавија.

Вршена анализа

Док ходате по кући, на вањској страни се накупљају мрвице, гриње, бактерије и друге нечистоће. Једна британска фирма за мадраце анализирала је чарапе које су ношене цијели дан и открила да су оне вјеројатно чак прљавије од даљинског управљача, а који је 20 пута прљавији од WC шоље.

Унутрашњост чарапа је једнако прљава, захваљујући 250.000 знојних жлијезда у вашим стопалима и мртвим станицама коже које ваша стопала одбацују сваки дан.

Влага од зноја може помоћи бактеријама и гљивицама да расту и напредују на чарапама, што може довести не само до смрдљивих стопала, већ и до атлетског стопала и других уобичајених проблема са стопалима.

Дакле, чарапе би требало прати изврнуте наопачке јер та површина додирује кожу цијели дан, задржава већину неугодних мириса и мртве станице коже.

То осигурава да детерџентнајснажније дјелујe на најсмрдљивије дијелове чарапа те помаже уклонити бактерије које узрокују неугодан мирис и друге опасне микроорганизме. Такође, то смањује ризик да ћете завршити с релативно прљавим чарапама и смрдљивим стопалима.

Предности ове методе

Прање чарапа изврнутих наопачке, такође, може смањити количину трења на вањској страни тканине и тако помаже очувању боја те смањује могућност за  било какве флеке ако случајно ставите бијеле чарапе с црвеном мајицом. То, такође, помаже да ваше чарапе изгледају као нове дуже времена те помаже смањењу количине длачица које чарапе скупљају.

Многи произвођачи чарапа препоручују прање чарапа топлом или хладном водом на њежном програму те кориштење благог детерџента. Али можда ћете морати уложити мало више труда ако су ваше чарапе стварно смрдљиве и прљаве.

Ако су ваше чарапе посебно прљаве, претходно намакање у благом детерџенту или можда неким средством за избјељивање које је сигурно за прање може помоћи уклонити тврдокорне флеке и неугодне мирисе. Такођер, могу вам помоћи и средства за уклањање тврдокорних флека.

Дакле, благи детерџент, хладна вода и њежан циклус су правило, али спортске чарапе можете мало "агресивније" третирати. Како би вам чарапе остале заједно, размислите о кориштењу штипаљке за повезивање сваког пара или их ставите у врећицу за осјетљиви веш.

Сушење у сушилици добро функционира за већину чарапа, иако ће вунене чарапе вјеројатно захтијевати сушење на ваздуху како се не би скупиле. Међутим, ако озбиљно желите смањити број бактерија у чарапама, размислите о сушењу на сунцу, пише Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана