Ово средство морате имати у кући: Уклања флеке

ГС
Ово средство морате имати у кући: Уклања флеке

Хидроген пероксид је средство које увијек треба да имате у кући, а користићете га како за прву помоћ код посјекотина и дубљих огреботина, тако и за разне прилике у домаћинству.

Међутим, док се за прву помоћ користи тропроцентни хидроген, за кућне послове можете купити и онај у концентрацији од 30 одсто. 

Хидроген пероксид за бијељење веша

Бијели веш често пожути, остају на њему честице старог детерџента и фабричких омекшивача. За рјешавање овог проблема сипајте једну чашу тропроцентног хидроген пероксида у бубањ веш машине прије прања. Пешкири и постељина ће вам опет бити блиставо бијели.

Хидроген пероксид за скидање флека

За многе флеке можете употријебити и избјељивач, али не на осјетљивом и обојеном вешу. Умјесто овог јаког средства, употријебите хидроген пероксид, мада и са њим треба направити малу пробу. Умочите штапић за уши у течност и протрљајте мјесто на тканини које није видљиво. Ако не видите трагове боје на врху штапића, безбједно је да користите ово средство за скидање флека.

Хидроген пероксид за освјежавање боје

Боја одјеће некад дјелује изблиједило због остатака детерџента и омекшивача. Да бисте их уклонили, довољна је једна чаша тропроцентног омекшивача коју ћете помијешати са двије чаше воде. Сипајте ову мјешавину у преграду за омекшивач.

Хидроген пероксид отклања непријатне мирисе

За уклањање непријатних мириса из веша, потопите га у воду у коју сте додали пола чаше хидрогена. Оставите да стоји пола сата и затим оперите на уобичајен начин. Можете да користите ову мјешавину и за спортске патике.

Да би хидроген пероксид сачувао своја својства, важно је да га држите у непровидној боци. Немојте га користити заједно са избјељивачем, јер је он много јачи и раствориће га у тренутку. Можете да га користите и помијешаног са содом бикарбоном, како за дезинфекцију, тако и за уклањање флека и непријатног мириса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана