Ово је 12 ствари којих се требате ријешити из ваше куће

Г.С.
Ово је 12 ствари којих се требате ријешити из ваше куће

Понекад је зато корисно завирити у све те ладице и провјерити што имате те се ријешити ствари које вам нису потребне како бисте направили више мјеста и претворили ваш простор у угодан дом.

Ово је 12 ствари којих се морате ријешити, а који ће вам отворити више простора. 

1. Рачуни

Пратите ли своје трошкове, то је добра навика. Али чување гомиле потврда и није најефикасније рјешење. Рачуни блиједе прилично брзо, а и тако је све у дигиталном облику јер доста тога више не плаћамо готовином. Ако купујете нешто вриједно, фотографирајте потврду или рачун. Фотографија неће нигдје отићи и лако је можете показати у трговини у случају да нешто морате вратити.

2. Наушница без пара

И ви сте вјероватно изгубили једну наушницу од пара, па се сада питате што с том једном. Осим ако нисте откачени толико да носите распарене наушнице, баците и ту другу. Нити је можете продати (осим ако није од племенитог метала) нити поклонити, нити ћете вјероватно икад више наићи на њу у продавницу.

Постоји много разлога због којих се људи не могу ријешити старог накита. Оне су сјећање на некога или вам их је поклонио неко ко вас воли. Но, ако се ради примјерице о злату, онда можете пронаћи стручњака који ће ју може отопити и претворити у нешто ново.

3. Ствари које су застарјеле

У посљедњих 20-30 година технологија је прилично напредовала - ВХС касете, дискете, ЦД-и и ДВД-и, сада су већ у прошлости. На полици скупљају прашину, а није да их гледате уопће. Ако на каsетама примјерице имате снимљено нешто важно, попут вјенчања или првих корака вашег сина, обавезно направите дигитални снимак како га не бисте изгубили. Наравно, прије бацања провјерите имате ли нешто што вриједи, жели откупити...

4. Постељина која изгледа лоше

Одлазак у кревет након напорног радног дана једна је од најугоднијих ствари које можете учинити у животу. А ако имате лијепу постељине, то ће бити још угодније.

Међутим стара и подерана постељина неће вас разњежити, па боље да ју дате на рециклирање или употријебите за крпе. Вјероватно сте тијеком година купили или добили хрпу нове коју вам је чак жао и отворити. 

5. Поклони који вам нису потребни

Можда ће неки људи рећи како се поклони никад не смију прослиједити, али магнетићи с путовања, чудне вазе или парфем од којег вам није добро не морате држати - то су ствари које вас заправо не усрећују иако је дариватељ имао најбољу намјеру. Ријешите се кривице коју осјећате при помисли да их баците, а можете их и продати или поклонити. Ако не можете пронаћи нове власнике, баците их без жаљења. Друштвене игре којима се загубио неки комад исто постају бескорисне, стога баците и комплет којем нешто недостаје. 

6. Хобији од којих сте одавно одустали

Рецимо да сте хтјели научити вести и купили све потребно те се припремили за стварање ремек-дјела. Али за пар дана схватили сте да то није ваша активност јер вас није смирила него изнервирала. Зато дајте или продајте некоме. Неискориштене ствари могу бити корисне другима, а ви ћете пронаћи неки хоби који волите.

7. Свеске које не користите

Сигурно сте их накупили више комада него вам треба - једну за скице, друга за прехрану,, трећа за дневник, итд. Поклоните их неком дјетету којем требају, рециклирајте их или баците. 

8. Жичане вјешалице

Вјешалице израђене од дебеле жице које добијете у хемијској чистионици врло су непрактичне јер се роба на њима извиси и деформира и прије него примијетите. Зато их једноставно уклоните из ормара. 

9. Празне тегле за цвијеће

Можда сваке сезоне гледате да стилизирате балкон у другим бојама, но велика већина стајат ће тако годинама у остави или негдје другдје без намјене

10. Стари пуњачи

Вјероватно је непотребно говорити да вам пуњачи за телефоне које више немате не требају. 

11. Остаци боје и осталог материјала

Након обнове у стана или куће, увијек има остатака, укључујући боје, подне облоге или тапете. И увијек помислимо да ће нам можда требати, међутим истина је да канту с бојом на дну вјеројатно нећемо отворити и искористити унутар двије године колики јој је рок трајања. Па чему је онда уопће држати?

12. Кућни апарати које не користите

Старо сушило за косу које ради, не можете бацити иако имате нови; тостер који сте користили само једном након што сте га купили; или  соковником који је превише тежак за прање, тако да га никад не користите. Ако ти уређаји још увијек раде, покушајте их продати преко интернета, а можете их једноставно и дати људима који их требају, пише 24sata

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана