Ово цвијеће опстаје и зими, слободно га ставите на балкон када дође хладније вријеме

Г.С.
Ово цвијеће опстаје и зими, слободно га ставите на балкон када дође хладније вријеме

Почетком октобра, свака пијаца или цвјећара пуна је ситног цвијећа у разним бојама попут бијеле, љубичасте, ружичасте и црвене.

Али предиван цвијет је ерика, која у вријеме када се друге биљке припремају за зиму, блиста пуним сјајем.

Често се ерика грешком мијеша са врјеском, али то су различите биљке. Врјесак има ситније цвјетове и мање листиће, док ерке цвјетају током хладнијих дана, посебно у касној јесени, зими и раном прољећу. Због својих карактеристика, ерке су савршен избор за украшавање балкона током јесењих и зимских мјесеци.

Један од разлога зашто људи бирају ерике у јесен је то што им одговарају ниске температуре између 5 и 15 степени, што је идеално за њихов раст. Иако воле да понекад буду изложене сунчаним зрацима, то није кључно за њихово цвјетање. Чак и ако је балкон окренут према сјеверу или током зиме добија само мало сунчеве свјетлости, еркама то не смета.

Ерике долазе у предивним бојама, попут бијеле, ружичасте, љубичасте и црвене. Када се друге биљке повуку, ерике уносе живост и боју, освјежавајући и најтмурније зимске дане. Могу се комбиновати у истим саксијама, али је важно оставити барем 15 центиметара размака између њих како би коријени могли слободно да се развијају.

Ерике су и врло лаке за одржавање, што их чини још привлачнијим. Када их посадите у саксије са рупицама на дну за добру дренажу, залијевање једном до два пута седмично је обично довољно. Када се прилагоде новом окружењу, можете их залијевати чак и само једном седмично.

Осим добро дрениране земље и повремене сунчеве свјетлости, не захтијевају посебне услове. Препоручује се избјегавање додатног ђубрива, јер им оно може нашкодити. Након зиме, довољно је само уклонити осушене цвјетове и гранчице како би се омогућио раст нових прољетних цвјетова, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана