Ових шест ствари у кући вам највише троше струју

ГС
Foto: Илустрација

Ако не знате одакле да почнете са штедњом струје добро проучите ко су "енергетски вампири" у вашем дому.

1. Клима уређај

Клима уређаји, који су током љетњих дана многима неопходни, неријетко могу да "прогутају" много струје. Уколико имате клима уређај у вашем стану или кући нека вам пракса буде њихово искључивање када не боравите у дому. Термостат увијек подесите на вишу температуру, тако да не мора да буде на 23 степена, на примјер може да буде на 25, то ће вам помоћи да уштедите енергију за три до пет одсто.

2. Фрижидер

Гледајте да вам врата фрижидера нису дуго отворена, јер ће иначе много топлоте ући унутра. Уређај ће у том случају поново морати да спусти температуру каква је иначе, а за то ће повући додатну количину струје.

3. Бојлер

Како је бојлер један од већих потрошача, ваљало би да искористите зелену тарифу и да њиме воду загријавате искључиво ноћу. Јако битна ствар је и да исти редовно чистите од каменца, јер сам каменац успорава процес загревања што доводи до веће потрошње струје. Ако сте сте сами или вас је само двоје, бојлер је најбоље укључивати само ноћу када је струја јефтинија. То исто важи и за веш машине.

4. Сијалице

Можда је сувишно да се истиче, али штедња струје на гашењу сијалица за собом је и више него значајна. Такође се препоручује да се исте замене са штедљивим ЛЕД сијалицама. Прочитајте и како уштедети на сијалицама!

5. Шпорет и рерна

Код породица које имају више чланова чест је случај да се свакодневно припремају оброци, поред тога што то одузима доста времена, подразумева и велику потрошњу струје.

6. Прозори

Прозори могу често да буду одговорни за губитак топлоте из просторије, као и за велику потрошњу енергије.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана