Ове три украсне биљке штите од вируса

ГС
Ове три украсне биљке штите од вируса

Што прије набавите украсне биљке које штите од вируса, јер ће нам свима затребати кад се разбукта сезона грипа и прехлада.

Током сезоне грипа и других вирусних болести, сви тражимо додатне начине да заштитимо себе и своје најмилије од инфекције. У томе могу помоћи собне биљке које садрже фитонциде и есенцијал уља.

Ове биљке у стању су да пречисте ваздух од уличне прашине, патогених бактерија, па чак и вируса.

Које су то украсне биљке које штите од вируса?

1. Пеларгонија (мушкатла)

Гдје год да се окренете, на балконима ћете видјети мушкатле. Ова биљка, не само што ће уљепшати дом прелијепим цвјетовима, већ ће помоћи и заштити од вируса и патогених бактерија. Вјерује се да геранијуми са црвеним цвјетовима имају максималну лијековита својства, али бијеле, љубичасте и ружичасте сорте не носе се ништа горе са задатком пречишћавања ваздуха у затвореном простору. Супстанце које биљка лучи су толико дјелотворне да су деструктивне за стрептококе, стафилококе, вирусе грипа и разне бактерије које изазивају акутне респираторне инфекције.

Пеларгонија је веома лака за одржавање и добро подноси загријане просторије. Најважније је да је поставите на добро освијетљено мјесто и редовно је залијевате – али умјерено, тако да земља има времена да се потпуно осуши.

Као бонус, етерична уља геранијума дјелују умирујуће и помажу у борби против стреса и несанице, па би идеално мјесто за геранијум била спаваћа соба.

2. Сансевериа (свекрвин језик)

Још један незаобилазан помоћник у борби против вируса је сансевериа, познатија под народним називима свекрвин језик. Биљка са експресивним листовима зашиљеним на крајевима биће одлична унутрашња декорација и помоћи ће одржавању здраве микроклиме у стану. Свекрвин језик не само да савршено прочишћава и влажи ваздух. Има и изражена имуномодулаторна, антивирусна и фунгицидна својства, а такође повећава отпорност на прехладе.

Сансеверија је прилично лака за његу и лако подноси краткотрајну сушу, па је погодна за оне који понекад забораве на залијевање. Најбоље успијева у добро освијетљеним просторијама, али треба да буде смјештена на мјесту гдје не допире директна сунчева свјетлост. Иначе, вјерује се да је свекрвин језик способан да потисне штетно зрачење рачунара. Зато се ова биљка често поставља одмах на радно мјесто поред монитора, пише Љепота и Здравље.

3. Монстера

Монстера је прелијепа биљка која може нарасти и до два метра у и изгледа импресивно у сваком ентеријеру. Велики листови монстере ослобађају корисне супстанце које потискују вирусе и микробе, а такође помажу у јонизацији ваздуха. Љековита својства ове биљке добро су позната у југоисточној Азији, гдје је од давнина био обичај да се монстера смјешта у пацијентову собу како би се убрзао опоравак.

Монстера преферира дифузно свјетло и дјелимичну сијенку и уопште не толерише директну сунчеву свјетлост; савршена је за собе на сјеверној страни. Међутим, не воли хладноћу. Када јој је топло, листови брже расту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана