Ове ствари требамо ријешити у кући прије зиме

GS
Foto: Unsplash

Долазак зиме је вријеме када се природа припрема за свој дуги сан, а и ми, као домаћини својих топлих оаза, требамо направити неколико кључних корака како бисмо се осигурали да ћемо уживати у топлини и комфору током хладних мјесеци.

Постоји неколико ствари које би требали размотрити и ријешити у својим домовима прије него што зима стигне у пуном замаху.

Прво што требамо урадити је провјерити и побринути се за одговарајућу изолацију наших домова. Исправна изолација је кључна како бисмо очували топлоту и смањили рачуне за гријање. То укључује проверу прозора и врата на цурење ваздуха, додатно постављање изолационих материјала тамо гдје је потребно и одржавање система гријања како би био у савршеном радном стању.

Друга важна ствар је чишћење и одржавање система гријања. Прије него што температуре падну, препоручује се провјерити вашу пећ, радијаторе или систем топлих вода како би се увјерили да су у исправном стању. Редовно мијењање филтера и чишћење система помаже у ефикаснијем гријању и смањује ризик од кварова током хладних мјесеци.

Такође, морамо се позабавити припремом зачепљених олука и цијеви. Јесен је вријеме када лишће и отпад могу зачепити олуке и цијеви, а то може узроковати озбиљне проблеме током зиме. Редовно чишћење и одржавање олука и цијеви помаже у спречавању цурења и леда.

Још једна ствар коју не смијемо заборавити је припрема баште и врта. Биљке које нису отпорне на хладноћу треба пренијети унутра или заштитити од ниских температура. Такође, требали бисте припремити башту и врт за зимски одмор, обрезујући грмље и припремајући земљу за прољећне радове.

На крају, зима доноси и изазове у вези са енергетском ефикасношћу. Размотрите замјену старих сијалица ЛЕД сијалицама, постављање термостата са програмирањем и друге мјере које ће вам помоћи да смањите потрошњу енергије и сачувате природне ресурсе, преноси Глас Српске

Уз ове кораке, ваш дом ће бити спреман за хладне дане зиме, пружајући вам топлину, удобност и миран ум док се спољни свијет облачи у бијели покривач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана