Ове ствари никада не перите у машини за суђе

Кликс
Foto: принтскрин

Прање суђа у машини штеди вријеме, али неке ствари би заиста било боље прати на руке јер се честим стављањем у машину могу оштетити и више неће бити функционалне.

Стручњакиња за чишћење Кети Мортрам открила је да у машину не треба стављати професионалне кухињске ножеве јер ће их топлина и влажност врло брзо уништити. Исто правило вриједи за дрвене даске за резање. Висока температура и влага уништити ће даску и могло би доћи до пуцања.

Кухињски ножеви

Кухињске ножеве најбоље је прати ручно врућом водом и текућином за суђе. Тако ће ножеви остати оштри, особно је текућина или таблете за машину могу учинити ножеве тупима. Надаље, врућа вода у машини може оштетити и дршке ножева.

Бакрено и алуминијско суђе

Машина за суђе може узроковати промјену боје на бакреном суђу па бисте га требали прати у топлој води користећи текућину за суђе. Алуминијско суђе, када је изложено врућој води и високој температури машине за суђе, прилично ће брзо изблиједјети и оксидирати. Алуминијско суђе радије намочите у води у коју сте ставили текућину за суђе.

Дрвено суђе, укључујући и даске за резање

Дрвено суђе, укључујући даске за резање, дрвене кашике или било што друго с дрвеном ручком, никада не бисте требали прати у машини за суђе. Висока температура у машини може искривити дрвене предмете или може узроковати пуцање.

Очистите дрвене даске за резање одмах након сваке упорабе врућом водом и текућином за суђе. За дезинфекцију даске за резање можете користити бијели оцат.

Одређени предмети од пластике

Неке пластичне посуде могу се прати у машини, али за неке је та температура превисока. Прије ставља пластичне посуде у машини, провјерите етику како би знали који је препоручени начин прања. Ако пластично суђе на етикети има наведено да се може прати у машини, онда је слободно тако и перите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана